Начало / Любопитно / Читателски дневник: Любимите 10 книги на Стивън Кинг

Читателски дневник: Любимите 10 книги на Стивън Кинг

Може би си мислите, че автор като Стивън Кинг, който е написал толкова класики като „Кери“ и „Сиянието“, би трябвало да посочи за свои любими книги произведения на автори като Едгар Алън По, Х.П. Лъвкрафт и може  би Дж. Р. Р. Толкин – писатели които точно като самия Кинг, създават готически светове, пълни със странни явления и пагубни сили. Но ще сгрешите. Репортерът и писател Джей Педер Зейн от сайта TheTopTen.com попита Кинг за неговите любими четива и ето ги и тях:

„The Golden Argosy, The Most Celebrated Short Stories in the English Language“ редактирани от Ван Картмел и Чарлс Грейсън
„Приключенията на Хъкълбери Фин“ от Марк Твен
„Сатанински строфи“ от Салман Рушди
„McTeague“ от Франк Норис
„Повелителят на мухите“ от Уилям Голдинг
„Bleak House“ от Чарлз Дикенс
„1984“ от Джордж Оруел
„Тhe Raj Quartet“ от Пол Скот
„Light in August“ от Уилям Фокнър
„Blood Meridian“ от Кормак Маккарти

Оказва се, че Стивън Кинг обича книги, които изследват аномалиите в човешкия характер, истории, които наистина са ужасяващи и реални. Такива са книгата на Оруел, която е портрет на човека, пречупващ се пред тоталитаризма, и на Голдинг за група момчета, които се превръщат в истински зверове. А изборът му от творчеството на Маккарти е жесток шедьовър, който може да ви накара на се свиете на кълбо и да се молите за малко човечност.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …