Начало / България / Анибал Радичeв е носител на приза „Александър Вутимски”

Анибал Радичeв е носител на приза „Александър Вутимски”

Поетът Анибал Радичев получи учредената от Община Своге и Съюза на българските писатели национална награда „Александър Вутимски”, съобщи svoge.bg. Призът е връчен за пръв път през декември 2006 г. на Богомил Райнов, който е бил личен приятел на рано починалия Вутимски.

Радичев е роден е през 1944 г. в  с. Обнова (Плевенско). Завършил е българска филология и философия в СУ„Св. Климент Охридски“. Автор е на стихосбирка с фантастична поезия „Паралелен свят“. За стихосбирката си „Бреговете на миража“ (2004 г.) Радичев получава наградата за поезия на Съюза на българските писатели през 2005 г. Към септември 2007 г. работи в издателство „Български писател“ като редактор. Издадената в Русия през 2006 г. стихосбирка „Скок в пространството“ му носи медала „Сергей Есенин“ връчен му от Съобществото на писателските съюзи през април 2012 г.

Александър Вутимски (1919 – 1943) е роден в Своге. Цялото му семейство умира от туберкулоза, трудно лечимата по това време болест застига и него.
Вутимски е сред първите автори на творби с хомосексуална тематика и естетика в българската поезия. Той не успява да издаде приживе своя стихосбирка; остава неиздадена и художествената му проза, запазена в машинописен препис — 15 кратки есета, писани през 1941 – 1943 г.

Книги от Александър Вутимски тук

„Поезията на Александър Вутимски: Паралелни прочити“ тук

 

Прочетете още

награда

Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ през 2021 г.

Тази година е специална за Награда “Хеликон“, защото съвпада с нейното 20-то, юбилейно издание Жури …