Начало / България / Сензацията „Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА“ излезе на български

Сензацията „Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА“ излезе на български

От днес, 14 ноември, излиза „Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА“ на Ромен Пуертолас. Книгата, издание на „Обсидиан“, донесе на автора наградата „Жул Верн“ за тази година. Публикувана на френски през 2013 г., „Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА“ се превърна веднага в литературен феномен – издадена e на 33 езика досега.

Книгата разказва за индийския факир Аджаташатру Лаваш Пател (засега произнасяйте името му както си искате), който има една мечта: да си купи най-новия модел легло за факири, който ИКЕА е пуснала на пазара. Приятелите и почитателите му в Индия успяват да съберат пари за самолетен билет до Франция, където има магазини на шведската верига.

Аджаташатру попада в Париж с взет назаем копринен костюм и една-единствена банкнота от 100 евро, отпечатана от неговия братовчед и помощник във всички измами. И тъй като тя му е нужна, за да си купи леглото от пирони, находчивият индиец решава да пренощува в ИКЕА. Скрива се в един гардероб, но същата вечер тази мостра е транспортирана в Лондон. От там Аджаташатру попада в Барселона, след това в Рим и после в Триполи. По време на невероятното си пътешествие той вижда разтърсващи неща, за които не е подозирал, и среща хора, които го променят завинаги.

След като историята за факира се превръща в сензация, 38-годишният Ромен Пуертолас повтаря успеха на героя си, също за нула време. И дори го надминава. В момента авторът завършва сценария на филма. Пуертолас е фен на дългите  заглавия. Харесва му да нарича героите си на свои приятели или на известни личности (с леки промени, както в случая със Софи Марсо). Твърди, че е написал голяма част от дебютния си роман на айфона си в обедните почивки и в метрото, а останалото на каквото му попадне – върху опаковки от дъвки, митнически декларации и дори върху ризите си. На телевизионните интервюта и срещи с читатели понякога се появява със ситно изписана отгоре до долу риза. Поне не я е писал на тъмно, защото редовете са много прави.

Полуфранцузин, полуиспанец, Пуертолас има интересна биография. Преди да изскочи като факир на литературната сцена, е бил диджей (и още е!), композитор, учител по езици, преводач, стюард и полицейски инспектор, по-точно специалист по фалшиви документи. А в Ютюб има десетки клипове с негови фокуси. Казва, че илюзионистът Дейвид Копърфийлд много му завижда за тях и 11 пъти е блокирал сайта му. Сменял е жилището си 30 пъти и е живял в 3 страни, с което доказва, че пътешествията са съществена част от живота му. Наскоро е напуснал работата си в френската гранична полиция, за да се отдаде изцяло на писателска кариера в Испания. Вторият му роман ще излезе във Франция през януари 2015 г., а по-късно и в десетки страни. Този път заглавието е малко по-кратко: „Момиченцето, което глътна облак колкото Айфеловата кула”. Първите рецензии за новата му книга вече излязоха и някои твърдят, че това е „Малкият принц” на ХХІ век.

„Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Бейн от Л. Дж. Шен 3. Секретарката …