Начало / България / „ProBook“ издава „Несломен” – книгата, която счупи рекордите

„ProBook“ издава „Несломен” – книгата, която счупи рекордите

„Несломен” –  световен бестселър, вдъхновен от историята на олимпиеца Луи Замперини и оцеляването му в японски военопленнически лагер, ще бъде до дни на българския книжен пазар. Книгата, дело на американката Лаура Хиленбранд, излиза с клеймото на „ProBook“.

„Несломен” счупи всички рекорди по престой в класациите за бестселъри. Само три нехудожествени книги са се задържали там по-дълго. Тя е № 1 на „Ню Йорк таймс”, най-добра документална проза на „Тайм” за годината, победител на „Лос Анджелис таймс” .

През май 1943 г. самолет на американските военновъздушни сили е свален в Тихия Океан и изчезва. По-късно от водата изплува жив младият пилот заедно с двама летци и така започва най-необичайната одисея от Втората световна война.

Лейтенантът на име Луи Замперини, син на италиански емигранти в САЩ, в юношеството си е с криминални прояви – разбива къщи, краде, бяга от дома си. Животът му се променя, когато става най-младият американски състезател по лека атлетика на Олимпиадата в Берлин през 1936 г. Когато войната избухва, младият атлет се записва в армията и става пилот.

След като самолетът му е свален, Замперини и приятелите му плуват стотици мили в открития океан с малко храна, без вода, преодолявайки акулите, жаждата, глада, обстрела от вражески самолети. Двама от тримата оцеляват. Стигнали до предела на силите си, те попадат в плен на японски войници на Маршаловите острови и оцеляват в лагер за военнопленници при жестоки мъчения цели 2 години. Замперини казва, че е спасен от вярата си и силната си воля.

След като е освободен, Замперини живее в Калифорния. За да се пребори с кошмарите, които го преследват, посещава японски затвор и пожелава да се срещне с мъчителите си, за да им прости. Основният му мъчител Мицухиро Уатанабе отказва да се види с него.

Героят на тази потресаваща история почина на 97 години през юли тази година. Филм по книгата, режисиран от Анджелина Джоли, ще излезе на екраните по Коледа.

Лаура Хиленбранд (47) пише „Несломен” в продължение на 7 години. Това е втората й книга след „Seabiscuit: An American Legend”, издадена през 2001 г. Самата авторка има драматична съдба – докато учи, е диагностицирана със синдром на хроничната умора. Омъжена е, живее във Вашингтон и рядко напуска дома си заради здравословното си състояние. Казва, че преодолява физическите неудобства с интелектуални преживявания във фантазията си.

Свързани заглавия

Излезе трейлър на филма по книгата за живота на Луи Замперини

Почина Луи Замперини, главен герой в книгата „Unbroken“ от Лора Хиленбранд

100-те книги, които всеки трябва да прочете, според “Амазон”

Анджелина Джоли ще режисира филм по драматична книга за Втората световна война

25-те най-влиятелни писатели в „Холивуд”

Топ 10 на най-продаваните книги в САЩ през 2011 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

407353049_746903160791827_1833475990585050969_n

Паулу Коелю се завръща с магична история за лъка и живота

Новата му книга излиза днес „Стрелецът“ предлага сюжет от онези, с които бразилският писател натрупа …