Начало / България / В Габрово обявиха лауреатите на „Априловските награди“ за 2014 г.

В Габрово обявиха лауреатите на „Априловските награди“ за 2014 г.

По традиция в началото на ноември в Габрово обявиха носителите на „Априловските награди“. Призът за цялостно творчество – статуетка и грамота от община Габрово, получи Радко Милчев, дългогодишен учител по български език и литература и автор на няколко поетични книги. Радко Милчев получава и наградата на издателство „Екс-прес“ за отпечатване на ръкопис за стихосбирката „Обич“.

Априловска награда за най-добра детска книга на годината от 100 лв. получи Иван Серафимов за книгата „Мила мамо“. Дойчо Бояджиев за книгата „Дневник от борда на яхтата „Перун“ (изд. „Екс-прес“, 2013) и Елена Богданова за книгата „Брат ми, поетът. Радко Радков. Живот и творчество“ бяха удостоени с наградата за худжествена литература и ваучер от 200 лв. за книги.

В категорията „Краеведска литература“ премия от 100 лв. и грамота от РБ „Априлов-Палаузов“ получи книгата на Димо Тодоров „Дан Колов и арената“.

Учредители на наградата са община Габрово, Дружество на писателите – Габрово, Народно читалище “Априлов-Палаузов – 1861” – Габрово, Регионална библиотека “Априлов-Палаузов” – Габрово, Книжарници “Златев” – Габрово, издателство “ЕКС-ПРЕС” – Габрово. Право на участие в конкурса имат всички автори, родени или живели в община Габрово, издали книги в предходната година, но неучаствали в конкурса, или през настоящата година.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …