Начало / България / 135 години Народна библиотека „Иван Вазов“

135 години Народна библиотека „Иван Вазов“

Народна библиотека „Иван Вазов“ – втората по големина библиотека в България, навърши 135 години. Основана е през 1879 година по инициатива на Йоаким Груев от Александър Башмаков, който става и неин пръв директор. До Съединението през 1885 година тя изпълнява функциите на национална библиотека на Източна Румелия.

През 1881 г. е приет Закон за свободата на печата, съгласно който библиотеката получава по един екземпляр от всички публикации, издадени на територията на Източна Румелия. С този закон тя става първата депозитна библиотека в страната, а и на Балканите. Екземпляри от книгите, издадени у нас от 1879 до Съединението през 1885, на практика се съхраняват само в Пловдив, тъй като в Княжество България законът влиза в сила по-късно. Първата депозитна библиотека е пловдивската.

„Първоначално библиотеката се е намирала в помещения на Дирекцията на народното просвещение на Източна Румелия и е действала и като музей. Много от ценните заглавия във фонда са плод на дарение. Първото и най-старо е от калоферския търговец Христо Пулиев, който дарява на библиотеката фрагменти от Слепченския апостол от ХІІ в. 68 са славянските ръкописи в сбирката „Ценни и редки“, всички те вече са дигитализирани и са на разположение на изследователи и студенти“, казва директорът на библиотеката Димитър Минев за БГНЕС.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …