Начало / България / Антон Дончев е носителят на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”

Антон Дончев е носителят на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски”

Антон Дончев е носителят на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2014 г. Тя се връчва за изключителния принос на писателя за развитието на националната културна идентичност и духовните ценности, както и за ярката му гражданска доблест.Наградата ще бъде връчена тържествено утре, 3 ноември, от 10 ч в Гранитната зала на Министерския съвет от премиера Близнашки.

Дончев е определен от жури с шеф акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН, проф. Любомир Халачев – ректор на НАТФИЗ, проф. Светослав Кокалов – ректор на Националната художествена академия, проф. Боряна Христова – директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, проф. Красимир Петров, ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия, проф. Маргарита Ваклинова от БАН и композиторът и диригент проф. Пламен Джуров.

Антон Дончев е роден през 1930 г. в Бургас. Известен е в страната и в чужбина с романа си „Време разделно“. Почетен гражданин на Бургас е от 2000 година. Същата година става и носител на бургаската литературна награда „Златен Пегас” за цялостното си творчество. Във връзка с отбелязване на 20-годишнината от създаването на Бургаския свободен университет академик Антон Дончев е удостоен от Академичния съвет на БСУ (19.11.2010 г.) с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет” за принос към развитието на българската художествена литература, утвърждаване на националната ни идентичност,  популяризиране духовния образ на Бургас у нас и по света. Завършил право в СУ „Св. Кл. Охридски“. Автор е на десетки разкази, статии, сценарии за филми и телевизионни сериали. Сред най-известните му романи са „Време разделно“, „Пробуждане“ (в съавторство), „Сказание за времето на Самуила“, „Девет лица на човека“, „Сказание за Хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“, „Трите живота на Кракра”.
Романът му „Странният рицар на Свещената книга“ печели най-авторитетното отличие за литература на нашия полуостров ­ „Балканика“. Номиниран е за наградата „Ъруинг Стоун“ за най-добър исторически роман, публикуван в САЩ. Номиниран е за Нобелова награда.  Носител е на редица почетни държавни отличия, сред които орден „Стара планина” и орден „Св. св. Кирил и Методий” – огърлие.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” се дава от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носителите досега са:
2000 г. – проф. Вера Мутафчиева
2001 г. – акад. Светлин Русев
2002 г. – проф. Стефан Данаилов
2003 г. – Йордан Радичков
2004 г. – проф. Христо Христов
2005 г. – арх. Богдан Томалевски
2006 г. – Богомил Райнов
2007 г. – Валери Петров
2008 г. – Рангел Вълчанов
2009 г. – проф. Крум Дамянов
2010 г. – Наум Шопов
2011 г. – Христо Ганев
2012 г. – чл.-кор. проф. Елка Бакалова
2013 г. – Анжел Вагенщайн

Книги от Дончев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …