Начало / България / Весела Ляхова получи наградата на Портал „Култура“

Весела Ляхова получи наградата на Портал „Култура“

 Весела Ляхова получи първа награда за проза за романа си „Бежанци“ от Портал „Култура“. Според журито Ляхова получава приза „за силата на художественото внушение, с което пресъздава „бели полета” от драматичната балканска история“. Втора награда заслужи Теодора Димова за „Влакът за Емаус“ заради „голямото художествено майсторство, с което разработва темата за пътуването през живота, срещата ни с вярата и любовта.
В категория Хуманитаристика Първа награда получава изследването на Александър Кьосев „Караниците около четенето” за сериозен научен принос в интердисциплинарното осмисляне на практиките на четенето. В същата категория Втора награда се присъжда на изследването на Иван Еленков „Труд, радост, отдих и култура” за сериозен принос в изучаването на идеологическото моделиране на всекидневието през епохата на комунизма.
Голямата специална награда за цялостно творчество се присъжда на Борис Христов за изключителния му принос към българското слово и самоотдаването на истината. Специална награда получава и „Митология на погледа” от Иван Теофилов за фрагментарното изящество на неговите „предизвикани записки” и преводи.
Годишните награди на Портал „Култура“ са учредени през 2014 г. от Фондация “Комунитас”. Те са разделени в три категории: проза (сборник с разкази, повест, роман), хуманитаристика, както и специална награда за цялостно творчество или изключителен принос в областта на прозата, поезията, драматургията и хуманитаристиката. Във всеки раздел се присъждат I и II награда. Отличените творби са определени от жури в състав: Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев и Андрей Захариев.

„Бежанци“ тук

„Влакът за Емаус“ тук

„Караниците около четенето” тук

„Труд, радост, отдих и култура” тук

„Митология на погледа”  тук

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …