На фокус
Начало / Читатели / „В случай на щастие“ от Давид Фоенкинос (ревю)

„В случай на щастие“ от Давид Фоенкинос (ревю)

Любина ЙОРДАНОВА

Възхитително е умението да виждаш в драматични човешки събития смешната страна на нещата по начина, по който го прави Давид Фоенкинос в „В случай на щастие“.
Казано накратко, това е книга за брачната двойка Жан-Жак и Клер, които след осем години съвместен живот, се разделят. Причината? Не, не е само изневярата. Тя е резултат от желанието им да се измъкнат от утъпканите пътеки на безчувственото ежедневие, в което най-важното нещо е дъщеря им Луиз.
Жан-Жак решава да изневери на жена си с колежката си Соня, след като вече не може да търпи скуката на брака и след настоятелния съвет на приятеля му Едуар да си намери любовница. Жена му наема детектив на име Игор, най-смотаният в цялата агенция, за да следи забежките на грешната си половинка. Нещата обаче напълно се объркват, когато тя се влюбва в Игор. Намесват се и странични субекти – приятели, родители, детективи и две подозрителни лица – Жером и Клеманс, които допринасят за успешното развитие на историята. Всичко това поражда комични и нелепи ситуации, които те карат да се смееш с глас.
И макар темите тук да не са нови, тази книга е истинско удоволствие за четене, заради неподражаемия литературен стил на Фоенкинос.

И така:

„Трябваше да се опитат да загубят почва, всеки ден да живеят с нова енергия; да се опитат да повярват, че не всичко е обречено на провал.“

Това е тайната на успешния брак.

Освен нея читателят ще научи и още една – как се подхожда към една жена:

„За предпочитане е да подходим към една жена откъм косата ѝ. Косата на Клер бе с неопределена, вълнообразна дължина; все едно, че живееше самостоятелен живот. Цветът също изглеждаше променлив, напомнящ ириса на новородено. В такива моменти се сещаме за някои хърватски вярвания; според тях важните събития за една жена си личат по косата ѝ.“

„В случай на щастие“ тук

Книги на Давид Фоенкинос тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

60652997

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (23 януари – 29 януари)

Отбелязваме ново, интригуващо заглавие в тази класация – „Hell Bent“, втора част от фентъзи поредицата …