Начало / България / Левена Филчева с наградата „Дора Габе“

Левена Филчева с наградата „Дора Габе“

Поетесата Левена Филчева от София спечели първа награда от националния конкурс за млади поетеси „Дора Габе“, съобщи „Дарик“. На второ място е Ирена Цветкова от Плевен, а на трето – Стефка Маринова. В надпреварата бяха връчени и седем поощрителни награди на Христина Маджарова, Десислава Живкова, Даря Желязкова, Милка Пиналска, Рени Митева, Мария Иванова Фьон и Лилия Гюлева. Поетесите получиха грамоти, книги и парични премии. Левена Филчева бе удостоена и с традиционната Специална награда на Славянска литературна и артистична академия – Варна.

Рекордният брой творби, постъпили тази година, бяха оценявани от жури в състав: Христо Ганов – председател, и членове – Боян Ангелов и Виолета Пенева. Те са разгледали 150 произведения. Участвали са и поетеси от Бесарабия.

Конкурсът се организира от община Генерал Тошево, Съюза на българските писатели, Народно читалище „Дора Габе – 1940″, с. Дъбовик и Славянска литературна и артистична академия – Варна. Провежда се веднъж на две години, като своеобразен акт на почит и преклонение пред паметта на Дора Габе, нейния поетичен талант и любов към Добруджа.

Левена Филчева е родена в София. Завършила е СУ “Св. Климент Охридски”. Публикувала е свои стихове в списание “Глоси”, „Антимовски хан”, вестник “Компас” и др. През април 2008 г. излиза първата й книга “Ос”, отличена през същата година от БНР – Радио Благоевград с новоучредената награда “За концептуален поетичен дебют”.  Втората й книга, в съавторство с В. Дишев е “С – малка бяла книга за незаглъхващи перкусии“, автор е и на текста за моноспектакъла „Смъртта на Дон Жуан“. Носител е на наградата за литература от Националния конкурс „Думи в цвят” за 2008 г. Превежда поезия от сръбски и македонски. В неин превод са издадените книги на поетите Георги Калайджиев от Македония, Йован Зивлак и Бранко Ристич от Сърбия. Живее и работи в София.

„С – малка бяла книга за незаглъхващи перкусии“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Cap01

Рисуващата птици Елица Христова: „Щъркелът за нас е част от всичко родно“

Разговор за природата и за това колко си приличаме с всичко в нея Илюстратор и …