Начало / България / Българско жури е определило носителя на Европейската награда за литература

Българско жури е определило носителя на Европейската награда за литература

Носителите на Наградата за литература на Европейския съюз се определят от национални журита, става ясно от регламента, публикуван на сайта на наградата, която от няколко години се връчва в рамките на панаира на книгата във Франкфурт. България вече два пъти участва в даването на приза – през 2011 г. той беше получен от Калин Терзийски за разказа му „Има ли кой да ви обича“, а тази година – от Милен Русков за романа му „Възвишение“.

Малко известно е, че отличието само се връчва от ЕС, а определянето му става от изцяло национално жури. В българския случай тази година наградата е била определена от жури в състав: Георги Константинов, председател на българския ПЕН клуб, Владимир Зарев, Деян Енев, Жела Георгиева и Калин Терзийски.

България бе сред държавите, излъчващи носител на европейската литературна награда, наред с Албания, Великобритания, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Сърбия, Турция, Холандия, Черна гора и Чехия.

През следващата година ЕС ще даде наградата на писатели от Австрия, Хърватия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия и Швеция. Надпреварата отново ще е на местна почва и победителят ще бъде определен от местно жури. По регламент условието е авторът да има издадени между 2 и 4 книги с белетристика, а книгата, за която се награждава, да не е е издадена повече от 5 години назад. Всеки от наградените получава премия от 5000 евро и възможността творбата му да бъде преведена на други езици, за да стигне до по-широка международна публика.

Книги от Милен Русков тук

Книги от Калин Терзийски тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

d676074eef3ba56091d2ec99b764d89637d637c5

Записки по Хегел се превърнаха в литературна сензация

Правени са от негов ученик Откритието е на Клаус Вивег, който е изследовател на творчеството …