Начало / Любопитно / „Шепот от стари дантели“ от Магдалена Гигова (анотация и откъс)

„Шепот от стари дантели“ от Магдалена Гигова (анотация и откъс)

АНОТАЦИЯ

Книгата „Шепот от стари дантели“ доказва, че известните български писатели, учени, музиканти и артисти без колебание са заобикаляли патриархалните нрави. Дори дядо Петко Славейков е бил палавник с две съпруги накуп, а майсторът на импресионистичните пейзажи Никола Танев не е можел да рисува без две музи до него в леглото, та се налагало жена му Миша сама да избира с коя девойка да оформи тройката. Разбира се, не липсват и отчаяни романтици, способни с години да въздишат платонично по обекта на своето желание, че дори и да се простят с живота заради несподелена любов – като Димитър Бояджиев.
„Шепот от стари дантели“ е книга за великите любови на великите българи.

ОТКЪС

Глава двадесет и девета

На 51 Мими Балканска залюбва два пъти по-млад

С Тодор Младенов примата на оперетата изживява 16 щастливи години

Легендата на оперетата Мими Балканска се е омъжвала два пъти, имала е безброй увлечения, но среща любовта на живота си когато е на 51 години. След представлението на „Птицепродавецът“ пред гримьорната я чака мъж с толкова огромен букет, че не успява да види лицето му. Това е 25-годишният Тодор Младенов, артист в театър „Трудов фронт“ (сега Малък градски театър зад канала – б.а.). Младежът се представя и пада на колене. Признаонието му я смайва – влюбен е в нея още от ученик, когато за първи път я гледа в „Царицата на чардаша“. Единствената причина да стане артист е тя – за да има шанса някога да я срещне. „Ако не отвърнете на чувствата ми, ще напусна София и от мъка ще стана учител в затънтено село“. Мими едва успява да прикрие усмивката си. Тя е недоверчива, но постепенно започва да вярва на думите му. Скоро заживяват под един покрив и остават заедно 16 пълноценни и щастливи годино до неговата смърт през 1967 г.

“Тошко се разболя от рак, а домът на Мими се превърна в болница. Колосани чаршафи, всичко край него светеше, а тя бдеше денонощно до леглото му“, разказва покойната актриса Катя Зехирева, близка приятелка на Младенов, с когото години наред играят на една сцена. – Години преди това една нощ пътувахме във влака след турне из страната, а той през цялото време ми говореше за нея „Тя е всичко за мен – майка, жена, сестра. Никога не бих обикнал друга жена“, спомня си Зехирева. След няколко тежки операции Тодор издъхва в ръцете на Мими Балканска.

Преди това обаче двамата са неразделни. Неочаквано за самата оперетна звезда, тя хлътва по 25-годишния драматичен актьор. Той нахлува в живота й с чувства, каквито тя не е изживявала до тогава. Мими го увещава, че ги дели четвърт век, но той скоро й доказва, че годините нямат никакво значение за него. Така започва една малко странна, но много истинска любовна история. 16 години двамата са неразделни. Репетират един пред друг ролите си и са своите първи творчески съдници. Вечер след спектаклите артистите се стичат в дома на влюбените, сякаш привлечени от аурата им. В малкото апартаментче на Мими на ул. „11-ти август“ в София тя е „Царицата на чардаша“, душата на компанията. Той приема ролята на домакин  – готви,поднася, а после мие планини от мръсни чинии, когато любимата му вече спи. На залеза на живота си Балканска си спомня вълшебните мигове с Тодор – имат еднакъв поглед към света, еднакво умеят да общуват, харесват едни и същи неща…Вроденият аристократизъм, възпитанието и уважението към любимия са характерни черти на Младенов. Той разбира, че Мими е творец и никога не я занимава с битови въпроси. Просто ги решава вместо нея. „От щастливите години, преживени с моя обичан човек – пише в спомените си Балканска, ми остана и едно полезно умение – да готвя, придобито след дълги наблюдения“. Благодарение на Тодор оперетната прима изживява втора младост. Годините сякаш не я докосват. Тя кипи от енергия, чар и талант на сцената.

„Много млади актриси опитваха да флиртуват с Младенов. Непрекъснато му намекваха за разликата в годините с Мими Балканска“, спомня си актрисата Катя Зехирева -„Млада-стара, но на малкия й пръст не можете да стъпите!“, отговаряше неизменно той“. Тодор й е верен, докато издъхва в ръцете й.

„Всепобеждаващо очарование“, наричат Мими Балканска нейните съвременници. Тя пее, танцува,изживява истински чувства. Ухажорите й са безброй. Почитатели открадват обувката й от гримьорната, за да пият вино от нея. Тя е свикнала да бъде обожавана и обсипвана с подаръци. Сръбски банкер всяка сутрин пъхал пачки с пари във вазите с цветя, които й изпращал.

Кемал Ататюрк също е спред обожателите й. През 1931 г. Кооперативният театър, в който Балканска играе, гостува в Истанбул с 25 представления на оперетата “Тайните на харема“. Президентът на турската република поема лично разходите по 6 представления на българската трупа в Анкара. Наема един вагон за артистите и друг за декорите. Посреща ги пищно и ги настанява в най-луксозния хотел в града. На официалната вечеря, която им дава се обръща към Мими с думите„Вие сте най-голямата оперетна артистка, която познавам“. Всяка вечер Ататюрк седи в ложата си и се наслаждава на играта на българите.“Не съм забравил България. Там оставих частица от моята младост – обичах хубава девойка, но не ми я дадоха!“ – признава пред трупата той.

Официално Мими Балканска има два брака преди Тодор Младенов. Първият й съпруг е тенорът Иван Цачев. През 1918 г. Ангел Сладкаров обявява конкурс за артисти, хористи и оркестранти за първия в България оперетен театър. 14-годишната Мими се явява с ученическата си престилка, но отказват дори да я чуят понеже е много дребничка. „Сред дългите рокли в хора ще се изгубиш, но иди, купи клавира на „Графинята на чардаша“, разучи ролята на Щаси и ела на конкурса за артистки“, казва актьорът Петър Атанасов на разплаканата Балканска. И я взимат! В театъра тя среща бъдещия си съпруг при комични обстоятелства . Красивият, висок, рус и синеок Иван ругае в гримьорната, защото не може да напудри перуката си. Дребничката Мими се покатерва на един стол и и започва да ръси главата на великана. Всички девойки в София са влюбени в елегантния и очарователен Иван, той обаче харесва живеца на начинаещата актриса. Женят се, преди да тя е навършила18 г. След представления младоженката тича вкъщи, за… да си играе с кукли. “Мими и Цачев, Мими и Цачев“, шепнат зад гърба им из София. Снимките им се продават на стрелбищата. Карикатуристите се забавляват, рисувайки как известната двойка върви по улицата, но вместо за ръка, дребничката Мими е хванала мъжа си за краката. През отворения прозорец на приземния етаж на жилището им на ул.“Искър“ почитателки хвърлят цветя в брачното им легло. Идилията обаче не трае дълго. Иван решава да замине при сестрите си в Германия и да гради кариера там. Немците също харесват Мими и й предричат бляскаво бъдеще, но носталгията я мъчи и след три месеца тя се връща в България. Развеждат се чрез „Дръжавен вестник“, но остават добри приятели за цял живот.

Вторият мъж в живота на Балканска е д-р Кирил Марков. Съдбата се опитва да я предпази от тази грешка – точно преди Мими да каже “да“ на избраника си, токът в църквата угасва. Новобрачните се настаняват в дома на доктора на ул. “Кърниградска“. Но семейният им живот проскърцва. Галантният джентълмен отпреди брака се превръща в безогледен кръшкач. А и житейският им ритъм не помага на връзката. Той дава нощни дежурства в Александровска болница, тя играе до късно в театъра. Тя се прибира, а той спи. Той става, а тя е още в леглото. Въпреки това, влюбената Мими иска да зарадва съпруга си и усилено пести от заплатата си да му купи кола.В деня, когато лъскавата лимузина спира пред вратата му, Мими осъзнава грешката си и само с една рокличка на гърба си се прибира обратно при майка си в къщичката под наем в Подуяне. Дори не се връща за дрехите си.

Софийските клюкари свързват името на Балканска с нейни колеги, но със сигурност се знае,че е имала роман с народния трибун Александър Стамболийски. Дори се мълви,че когато бил премиер, заради нея искал да построи театър за трупа „Ренесанс“, в която играела. Стамболийски бил истински хлътнал, а и тя харесвала буйния му нрав и ярка мъжественост, така че любовта била споделена.

Не така стои въпросът с Георги Димитров. Запознати с биографията на Балканска са убедени, че клюките за връзката й с него са чиста измислица. Запознават се през 1920 г. Той е на 38, а тя на 18. Дори да е имало искра помежду им, тя угасва. Двамата не поддържат връзка, защото той дълго живее извън страната. Виждат се чак когато „героят от Лайпциг” се връща от Москва и става министър-председател. При това в компания с други актриси.

Със сигурност сред ухажорите й е бил принц Кирил. Плейбоят на царската фамилия я ухажвал с огромни букети, изпращани по придворния шофьор. Приписват на Балканска и кратка връзка със сина на премиера Андрей Ляпчев. Той я завел на пътешествие из Европа, но я обидил жестоко, зарязвайки я, заради доста некадърна и по-възрастна от нея актриса.

Как Руска става Мими

Някои смятат, че името Балканска е псевдоним, тъй като тя е първата оперетна актриса на Балканите. Всъщност това е фамилията на дядо й Никола Балкански, братовчед и сподвижник на Г. С. Раковски. След Освобождението родолюбецът се преселва със семейството си в Русе. Там се ражда и Мими – третото дете в дома на Михаил и Слава Балкански. Кръщават я на майката на Раковски – Руска,. Но когато трябва да я запишат в първи клас, баща й спонтанно казва “Пишете я Мими“. Тя е мъничка,крехка, с две миши опашлета – името Мими й подхожда много повече“, разсъждава той. След неговата внезапна смърт през 1912г. майката на Мими напуска Русе с трите си деца и се премества в София.

Неизвестни факти

– През целия си живот Мими пуши цигари “Слънце“ без филтър.

– Всичко около нея е уникат. Купи ли някаква вещ, бързо я обръща наопаки и я прекроява с ножица и игла, клещи…

– Когато издъхва, часовникът в стаята й мистериозно спира на същата минута и никой не успявада го поправи

Известни факти

За 43 години кариера на сцената на театър „Ренесанс”, Кооперативния и Музикалния театър мими Балканска изиграва повече от 300 незабравими роли.

Мими си отива от този свят на 22 май 1984 година при операция на жлъчката. „Просто сърцето й не издържа“, казват лекарите.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …