Начало / Читатели / „Пепеляшките“ от Кристина Улсон (ревю)

„Пепеляшките“ от Кристина Улсон (ревю)

 

Людмила ЕЛЕНКОВА

След Стиг Ларшон шведските криминални писатели доминират в класациите за най – продавани книги в цяла Европа, и все по-непознати и по-добри имена напредват успешно в жанра. Авторката е много интересна – тя е само на 35 години, но  вече експерт по борба с тероризма във Виена. Била е дипломат  в Министерстото на външните работи на Швеция, анализатор във Военната академия, анализатор в Тайните служби и аташе в Багдад. Автор е на редица научни трудове на външнополитическа тематика.

„Пепеляшките” е дебютният й роман.  Изключително социален, той разисква болезнената тема за отчуждението в семейстото и насилието, което го поражда.

Майката на шестгодишната Лилиан слиза за малко от влака, когато той спира между Гьотеборг и Стокхолм. Едно разсейване й струва живота на детето. Момиченцето е отвлечено и убито, следват още жертви на деца до момента в който извършителят не допуска фатална грешка, и тя помага за залавянето му. Опитен екип, но не от суперченгета, а от хора със слабости и тревоги, с пропуски в личния си живот,  започва страшно  разследване, истинско надбягване със смъртта.

Именно върху грешките и греховете  е построен романа. През целия сюжет вървят парещи въпроси – от каква позиция човек  раздава правосъдие и иска възмездие – на родител, служител на органите на реда, а може би някой полудял от сблъсъка си с невинността. „Пепеляшки” са всички използвали някакъв мимолетен шанс в живота си.  Затова тук на прицел са не само жените и децата, въобще  хората неспособни да понесат отговорност за своите действия.

Шведската писателка Кристина Улсон посочва като престъпно цялото общество, живеещо в студенина и рационална пресметливост. Нейната логика ще държи интереса ви буден докрай, а след прочита на тази книга, приказката за Пепеляшка независимо от кого е разказана – от Братя Грим или Шарл Перо, вече няма да ви изглежда съща.

„Пепеляшките“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

4bd0da65d1

Предизборен поздрав към нас от Константинос Кавафис и Стефан Гечев

Константинос Кавафис В ОЧАКВАНЕ НА ВАРВАРИТЕ Какво очакваме, стълпени на площада? Днес варварите ще пристигнат …