Начало / България / Никола Статков с наградата „Георги Караславов“ за 2014 г.

Никола Статков с наградата „Георги Караславов“ за 2014 г.

Писателя и киносценарист Никола Статков е носител на националната наградата за белетристика  „Георги Караславов“ за 2014 година.

Статков е роден на първи юни 1932 г. в село Долна Бяла речка, обл. Монтана. Завършил е гимназия в град Вършец и Юридически факултет в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е за кратко като съдия в столицата, четири години във в. „Вечерни новини“ и повече от трийсет години в БНТ. Издал е сборниците с разкази: „Лъжата, че си живял“, „От Бога до дявола“, „Соленият вкус на кръвта“, „Всеки ден не е петък“, „Любовни разкази“, „Горчиви разкази“, както и романите: Лен като нощ“, „Белег без рана“, „Отмъщението“ и „Стоте ключа“. Автор е на сценарии за игрални филми, сред които: „Господин за един ден“, „Темната кория“, „Юмруци в пръстта“, „Двамата“ и телевизионния сериал „Неочаквана ваканция“.

Националната литературна награда за белетристика „Георги Караславов“ е учредена през 2004 г. от Съюза на българските писатели и Община Първомай, в чийто днешен квартал „Дебър“ е роден авторът на „Снаха“. Присъжда се за белетристични книги, публикувани през предходните 2 год. Наградата включва диплом, парична сума и плакет със знака на града. Връчва се на всяка четна година между 1 и 20 октомври.

Основна цел на наградата е да стимулира авторите за създаването на белетристични произведения, утвърждаващи човешкото достойнство с висока художествена стойност. Паричната стойност на наградата е 1000 лева и се осигурява от община Първомай. Журито е от 5 души – двама от Съюза на българските писатели и трима от община Първомай.

Ето и досегашните й носители

2004 — Владимир Зарев за романа „Разруха“

2006 — Деян Енев за сборника разкази „Всички на носа на гемията”

2008 — Борислав Бойчев за книгата му „Отвъд стария мост”

2010 — Иван Енчев за романа му „Кървав пелин”

2012 — Янко Станоев за цялостното му творчество

Фото: БНР

Книги от Никола Статков тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …