На фокус
Начало / България / Най-важните текстове на Атанас П. Славов са събрани в сборника „Пентаграм“

Най-важните текстове на Атанас П. Славов са събрани в сборника „Пентаграм“

Фондация „Човешката библиотека“ и Дружество на българските фантасти „Тера фантазия“ издадоха електронен вариант на сборника „Пентаграм“ на Атанас П. Славов. Изданието събира най-важните текстове от 40-годишния творчески път на писателя, включително романа „Психопрограмираният“ и разкази, отличавани с национални награди („Предсмъртната или първата болка“, „Война и мир“).

„Пентаграм“ се откроява сред всичко българско, което съм чел, не само защото текстовете вътре са изключително разнообразни – и в идеите си, и откъм форма. Дори по-важно е, че ги споява един идеал: Мечтата за Човека – еволюиращия, търсещия, отзивчивия, готовия да дръпне другите подире си. А този идеал, уви, се среща рядко даже и в световната литература. И малко са читателите, дето няма да го отрекат „наивен“ или даже „остарял“… а колко са онези, които ще се вдъхновят сами да търсят, да се отзовават, да дърпат другите подире си? С което Атанас П. Славов печели точки и за смелост“, споделя Калин М. Ненов

Атанас П. Славов е български писател, фантастолог, активен фен, издател, съставител и художник. Роден е на 29 юли 1947 г. в Бургас. Негови разкази са превеждани и издавани на немски, руски и английски език. Инициатор и основател на един от първите в България клубове на любителите на фантастиката „Терра Фантазия“ през 1968 г. в Бургас.Един от създателите е на клуб „Иван Ефремов“ и негов дългогодишен художествен ръководител (1974–1989 г.). През 1981 г. е инициатор, съставител, автор на предговор и 4-тата част в колективната монография „Прогностика, фантастика, светоглед“ – първата по рода си изследователска книга в България. Активен организатор на „Фестивалите на фантастиката“ в София и Пловдив, а по-късно и на конвента „Булгакон“. През 1990 г. участва в създаването на издателство „Орфия“, първото частно издателство след промените, ориентирано изцяло към фантастичната литература. Негов президент е през периода 1991–1992 г. Основател и главен редактор на списанието на английски език „ORPHIA“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …

Един коментар

  1. Благодарим за разгласата!

    Още за сборника може да прочетете тук: http://choveshkata.net/blog/?p=4774