Начало / България / Станимир Илчев и акад. Георги Марков представят „Симеон II: Една необикновена съдба“

Станимир Илчев и акад. Георги Марков представят „Симеон II: Една необикновена съдба“

Политикът от НДСВ Станимир Илчев и историкът акад. Георги Марков ще представят автобиографията на Симеон Сакскобургготски. Премиерата на „Симеон II: Една необикновена съдба“, издание на „Сиела“, ще се преоведе на 28 октомври в 18,30 ч в зала „Артхол“ на ул. „Ген. Йосиф Гурко“ 4 в столицата.

Книгата представлява непринуден разказ за живота автора. Симеон Саксгобургготски говори от гледна точка на жизнния си път, засяга напълно непознати досега факти, разкрива тайни, които са били встрани от общественото внимание. Политикът предоставя уникални свидетелства за времето, в което е живял далеч от Родината си, но е бил емоционално свързан с нея. Събитията са разказани от първо лице и носят емоционалния заряд на преживяното, но и с голяма доза реализъм. Дългогодишните записки и съхранените лични спомени са послужили за основа на тези мемоари. Книгата не е хронологичен житейски разказ, а по-скоро низ от увлекателно пресъздадени събития, които много пъти се преплитат в различните епохи.

Богатият опит на Симеон II на международната обществена и политическа сцена, срещите и контактите с ярки личности със световен престиж, сред които много държавници и министър-председатели, родствените му връзки с европейските кралски семейства правят книгата интересна не само в България, но и за читатели по целия свят. Настоящите мемоари са насочени и към международната публика и авторът още в предговора на книгата се извинява пред българските читатели за подробности от историческо и географско естество, които са добре познати за нас: „Нека сънародниците ми ме извинят – настоящата книга, насочена към международната публика, съдържа много подробности, най-вече от географско и историческо естество, които за нас са очевидни факти”.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …