Начало / Любопитно / „Майки и синове“ от Вероник Моралди (анотация)

„Майки и синове“ от Вероник Моралди (анотация)

Дали е достатъчно просто да обичаме безкрайно децата си? Дали безпрекословните ни и безгранични чувства не крият рискове? Особено когато става дума за така амбивалентните отношения между майка и син. В книгата си „Майки и синове“ Вероник Моралди насърчава всяка майка на момче да се замисли до какви възможни капани и грешки понякога довежда нейната силна обич. Психоложката анализира възможно ли е една жена да отгледа и възпита мъж и търси отговор нa трудния за много майки въпрос – как да дадем свобода на сина, как да го направим самостоятелен.

Моралди насърчава и синовете да се замислят – каква личност са станали, как майка им е повлияла на избора им на образование, кариера, начин на живот, прекалено зависими или самостоятелни са днес, как да се справят, ако връзката с майка им е била трудна и обременяваща, как отношенията с нея влияят на любовния и сексуалния им живот, как да не преповтарят модела от детството във всяка своя връзка.

„Майки и синове“ е задълбочен анализ на отношенията майка-син, който не само разнищва всекидневни ситуации като как да говорим със сина, как да му оставим пълноценно време с баща му, как да го направим отговорен, как да го възпитаваме, ако сме самотна майка, но стига и до  изследване на крайностите като подсъзнателните сексуални желания, невъзможността да се отърсиш от смъртта на майката и дори майцеубийството.

Представени са портрети на майки от прекалено грижовната и любящата, през контролиращата и свръхзакрилящата, до алкохоличката и малтретиращата, както и синовете, които „вървят с комплект с тях“.

Изследването на Вероник Моралди показва какво огромно влияние имат майките върху емоционалния, социалния и сексуалния живот на синовете и как понякога прекалената обсебеност от страна на майката и точно противоположната прекалена незаинтересованост са еднакво пагубни за психиката на сина.

Книгата се опитва да отговори на изключително важните въпроси: как една жена да създаде мъж, как да отгледа син? Как майката и синът да се разделят? Как майката да “освободи” сина? Как връзката им да се развива във времето? Може ли да остареят заедно? Какви усилия са нужни от страна и на майката, и на сина, за да се възстанови една връзка?

Защото, когато човек овладее връзката, овладява и чувствата.

„Майки и синове“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …