Начало / България / Луксозно издание на „Държавата“ на Платон излезе в поредицата „Тезаурус“

Луксозно издание на „Държавата“ на Платон излезе в поредицата „Тезаурус“

Един от фундаменталните трудове на основоположника на Западната философия и наука – Платон, излиза в ново, луксозно издание. „Държавата“ е част от елитарната поредица „Тезаурус“ на „Изток-Запад“. Преводът от старогръцки език е дело на големия филолог проф. Александър Милев.

Ученик на Сократ, учител на Аристотел, Платон безспорно е един от най-бележитите ерудити в Древна Гърция. Основател на първата институция за висше образование в Западния свят – Атинската академия, древногръцкият философ и математик е и автор на повече от 30 философски диалози и писма, сред които прочутият и фундаментален труд „Държавата“. В основополагащото произведение, което българският читател има възможността да (пре)прочете наново, Платон разглежда естеството на реда и справедливостта, поставяйки акцент върху характера на града-държава като идеал и справедливия човек.

В поредица „Тезаурус“са включени  превод на „Великите трагедии“ на Уилям Шекспир на проф. Александър Шурбанов, уникалното издание на древноегипетската „Книга на мъртвите“ в превод на българския египтолог, преводач и лектор доц. д-р Теодор Леков, „Трактат по история на религиите“, „Шаманизмът и архаичните техники на екстаза“ и „Йога. Безсмъртие и свобода“ на видния румънски културолог, философ и писател Мирча Елиаде, биографичният труд „Живот в огъня“ на Марина Цветаева (със съставител видният философ и литературовед Цветан Тодоров), „Трактат за живописта“ на Леонардо да Винчи и една от малкото запазени писмени книги на маите, писана на кичеански – „Попол Вух“.

„Държавата“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

403706160_721536976687762_289316711754404712_n

Дом, пълен с красиви класики, е благословия

Избираме няколко за топла и романтична Коледа Библиотеката вкъщи се пълни неусетно, изведнъж започваме да …