Начало / Критика / Франк Котрел Бойс: Прекаленото анализиране на текста отблъсква децата от четенето

Франк Котрел Бойс: Прекаленото анализиране на текста отблъсква децата от четенето

Писателят Франк Котрел Бойс е на мнение, че прекаленото анализиране на текста, което се изисква в училище, отблъсква децата от четенето, съобщи „Гардиън“. Днес той ще изнесе лекция по този въпрос, организирана от издателството „David Fickling Books“. Бойс ще коментира и колко важно е четенето за удоволствие.

Бойс заяви, че в училищата искат от децата постоянно да анализират това, което четат, което убива удоволствието от цялото преживяване.

„Посещавам много училища. Виждам как се върши много и добра работа. Но имам чувството че едно нещо, което правим, отблъсква децата от четенето. И това е прекаленото анализиране и тълкуване… Има нещо магическо в това да виждаш как цялата зала с деца те слуша да четеш от книгата си. Веднъж една млада учителка каза преди мое участие: „Сега ще използваме нашите умения по слушане, за да забележим ключовите думи и връзки и да разберем как изгражда историята“. Представете си да бъдете на среща с такъв човек. Ще каже: „Сега ще консумираме белтъчини, въглехидрати, но не много, и ще разговаряме. Ако ме разсмееш, това е физическа реакция, която те поставя в еротичен спектър и може да имаш късмет“. Ужас.

Отново и отново виждам как учители искат моментална обратна връзка от децата. Нещо творческо за самата история и ключови думи. Нещо, което да покажем на родители и инспектори. Така се убива удоволствие от самото преживяване да се потопиш в книгата. А удоволствието от четенето е изключително важно.

Аз не искам читателите ми да ми казват как съм изградил историята. Те не са ми стажанти по писане, които да обучавам. Надявам се тя просто да остане в ума им, да ги заинтригува. Да ги накара да направят нещо друго, продиктувано от самата емоция – да построят нещо, да направят торта или да прегърнат баща си.“

Франк Котрел Бойс е английски писател и сценарист, роден през 1959 г. Има и няколко участия като актьор. Написал е няколко романа, по-известни от които „Millions” и „Framed”. Сред тях са и продължения на детската книга на Ян Флеминг, „Chitty Chitty Bang Bang”.

Свързани заглавия
Франк Котрел Бойс: Училищата рискуват да откажат децата от четенето завинаги

Франк Котрел Бойс спечели награда на „Гардиън” за детска литература

Фото: harpercollins.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …