Начало / Свят / Русия отбелязва 200-годишнината от рождението на Лермонтов

Русия отбелязва 200-годишнината от рождението на Лермонтов

Днес, 15 октомври, се навършват 200 години от рождението на Михаил Лермонтов. По този повод в родината му Русия се подготвя проект „Живое издание“ , който ще популяризира поета  и неговото творчество, подобно на завършилата наскоро кампания „Ана Каренина“. На 3 и 4 октомври роднини на Толстой успяха да организират световен читателски онлайн маратон на класическия роман.

В Балшой театър днес ще се проведе тържествен концерт по случай рождението на поета, а в Пятигорск се открива славянският литературен форум „Златен рицар“, посветен на паметта му.

Лермонтов е роден в Москва в благородническо семейство от Тулска губерния и израства в имението Тархани в Пензенска губерния, където днес се намира гробът му. Родът му произлиза от представител на шотландската фамилия Лиърмаунт, заселил се в Русия по времето на цар Михаил Романов (началото на ХVІІ век). Майката на Лермонтов, Мария Лермонтова, умира през 1817 и той е отгледан от нейната майка Елизавета Арсениева, която се намира в постоянен конфликт с баща му, Юрий Лермонтов. Тъй като детето често боледува, баба му на три пъти го води в курортите в Северен Кавказ. През 1827г. двамата се преместват в Москва, където той започва да учи в гимназия. През 1828 започва да пише стихове, силно повлияни от стила на Джордж Байрон, много популярен в Русия по това време. През 1830 публикува първото си стихотворение „Весна“. През същата година постъпва в Благородния пансион на Московския университет. През 1832, след конфликт с преподаватели, той напуска университета и заминава за Санкт Петербург, където постъпва във военно училище. През 1834 Лермонтов става офицер в Лейбгвардейския хусарски полк в Царско село. След смъртта на Александър Пушкин през 1837 г. Лермонтов му посвещава поемата на „На смерть поэта“, изпълнена с обвинения към съвременното руско общество. Тя предизвиква широк отзвук и му донася популярност, но предизвиква недоволството на цар Николай I и Лермонтов е арестуван и изпратен в драгунска част в Кавказ. Там той се запознава със заточени декабристи, както и с известни грузински интелектуалци. През 1838 със съдействието на поета Василий Жуковски Лермонтов се завръща в столицата. Той започва да публикува стихове и придобива известност в литературните среди. През 1840 се запознава с критика Висарион Белински, който го нарича „голямата надежда на руската литература“. В началото на 1840 г. Лермонтов е осъден от военен съд за дуела си със сина на френския посланик. Отново е изпратен в Кавказ, където се отличава в боевете при река Валерик. В началото на 1841 се завръща за кратко в Санкт Петербург и дори замисля издаването на собствено списание, но скоро е изпратен обратно в Кавказ. На път към частта си е убит при дуел в Пятигорск на 27 юли 1841. Тялото му е пренесено в гробницата на семейство Арсениеви в Тархани през 1842 г.

„Герой на нашето време“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

4bd0da65d1

Предизборен поздрав към нас от Константинос Кавафис и Стефан Гечев

Константинос Кавафис В ОЧАКВАНЕ НА ВАРВАРИТЕ Какво очакваме, стълпени на площада? Днес варварите ще пристигнат …