Начало / България / „Лабиринт“ издаде епохалния „Август” на Джон Уилямс

„Лабиринт“ издаде епохалния „Август” на Джон Уилямс

След „Стоунър”, който вече няколко години е голямата литературна сензация в много страни по света, на български език е още един роман на Джон Уилямс – епохалният „Август”, получил най-престижното отличие за белетристика в САЩ, Националната литературна награда за 1973 година.

Тук Уилямс се изправя пред ново предизвикателство – историческо повествование за Древен Рим, и проследява житейския път на най-бележитата личност от онази епоха, Гай Октавий Цезар, известен като Август, който след жестокото убийство на вуйчо си Юлий Цезар наследява едва осемнайсетгодишен огромна власт и един разпадащ се от междуособици, вражди и бунтове град държава и успява да го превърне в добре организирана и благоденстваща империя.

Джон Уилямс се обръща към епистоларния жанр, който е нов за него и който той довежда до нови висоти – писателят вплита в едно измислени от него лични писма, дневници, протоколи на Сената и дори поеми, благодарение на което образите на Гай Октавий Август, на  трите му жени и дъщеря му Юлия с нейната изпепеляваща любов към единствения син на Марк Аврелий – Юл Аврелий, на Цицерон, Хораций,  Клеопатра, Меценат, на множеството военачалници, политици, гладиатори и обикновени хора звучат съвсем правдоподобно и създават точна картина на епохата. Така чрез думите на самия Август, на неговите близки, на приятелите и съперниците му научаваме за трудния избор и жертвите, пред които е бил изправен първият римски император в стремежа си да защити интересите на държавата и на народа.

Заключителната част на романа – писмото на Август до последния му жив приятел Николай Дамаскин, съдържа гордата и горчива равносметка на един изпълнен с подвизи и поражения живот и наподобява покъртителна лебедова песен, която няма да остави равнодушен никого.

Джон Уилямс (1922-1994) е роден и израсъл в Тексас. Автор е на три романа: „Бъчърс Кросинг”  за първопроходците в Дивия запад от ХІХ век, „Август” за първия римски император, обявен за най-добра белетристична творба за 1973 година, и „Стоунър”, от който само за последните две години са продадени над един милион екземпляра. Колкото и различни да са на пръв поглед книгите на Джон Уилямс,  те са обединени от голямата обща тема: цената на успеха, горчилката от житейските разочарования, бремето на неоправданите ни надежди, достойнството като единствената ценност, която ни принадлежи изцяло.

„Август”  тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …