Начало / България / „Лабиринт“ издаде епохалния „Август” на Джон Уилямс

„Лабиринт“ издаде епохалния „Август” на Джон Уилямс

След „Стоунър”, който вече няколко години е голямата литературна сензация в много страни по света, на български език е още един роман на Джон Уилямс – епохалният „Август”, получил най-престижното отличие за белетристика в САЩ, Националната литературна награда за 1973 година.

Тук Уилямс се изправя пред ново предизвикателство – историческо повествование за Древен Рим, и проследява житейския път на най-бележитата личност от онази епоха, Гай Октавий Цезар, известен като Август, който след жестокото убийство на вуйчо си Юлий Цезар наследява едва осемнайсетгодишен огромна власт и един разпадащ се от междуособици, вражди и бунтове град държава и успява да го превърне в добре организирана и благоденстваща империя.

Джон Уилямс се обръща към епистоларния жанр, който е нов за него и който той довежда до нови висоти – писателят вплита в едно измислени от него лични писма, дневници, протоколи на Сената и дори поеми, благодарение на което образите на Гай Октавий Август, на  трите му жени и дъщеря му Юлия с нейната изпепеляваща любов към единствения син на Марк Аврелий – Юл Аврелий, на Цицерон, Хораций,  Клеопатра, Меценат, на множеството военачалници, политици, гладиатори и обикновени хора звучат съвсем правдоподобно и създават точна картина на епохата. Така чрез думите на самия Август, на неговите близки, на приятелите и съперниците му научаваме за трудния избор и жертвите, пред които е бил изправен първият римски император в стремежа си да защити интересите на държавата и на народа.

Заключителната част на романа – писмото на Август до последния му жив приятел Николай Дамаскин, съдържа гордата и горчива равносметка на един изпълнен с подвизи и поражения живот и наподобява покъртителна лебедова песен, която няма да остави равнодушен никого.

Джон Уилямс (1922-1994) е роден и израсъл в Тексас. Автор е на три романа: „Бъчърс Кросинг”  за първопроходците в Дивия запад от ХІХ век, „Август” за първия римски император, обявен за най-добра белетристична творба за 1973 година, и „Стоунър”, от който само за последните две години са продадени над един милион екземпляра. Колкото и различни да са на пръв поглед книгите на Джон Уилямс,  те са обединени от голямата обща тема: цената на успеха, горчилката от житейските разочарования, бремето на неоправданите ни надежди, достойнството като единствената ценност, която ни принадлежи изцяло.

„Август”  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

316040904_607027907862773_6229729608995136183_n

Всички весели причини нещата да се объркат в една книга

Законите на Мърфи до днес са източник на усмивка Едуард Мърфи бил навремето аерокосмически инженер, …