Начало / Свят / Книга разказва историята на миньори, спасени след 69 дни под земята в Чили

Книга разказва историята на миньори, спасени след 69 дни под земята в Чили

Нова книга разказва историята на 33-мата миньори, които бяха спасени като по чудо след рекордните 69 дни под земята след срутване на мина в Чили преди 4 години, съобщи „USA Today“. Творбата е озаглавена „Deep Down Dark“ и е дело на носителя на „Пулицър“ Хектор Тобар. Произведението е публикувано от „Farrar, Straus and Giroux“.

През август 2010 г. златната мина „Сан Хосе“ в с Чили се срутва. 33-ма миньори остават на 622 метра под земята за невъобразимите 69 дни. Целият свят гледа мултимилионната спасителната операция, реализирана от чилийските военноморски сили, но историята на тези хора не беше разказвана подробно досега. Авторът хвърля светлина върху съдбата им и как те са живели на десетки метри под земната повърхност.

Миньорите си представяли мината едновременно като ковчег и като църква, където да търсят изкупление чрез молитва. Докато били погребани те си обещали, че ако някои от тях по някакво чудо успеят да се измъкнат, те ще споделят случилото се само докато са заедно, за да са сигурни, че всичко ще бъде разказано вярно. За щастие и късмет всички оцеляват и избират признатия писател и журналист Хектор Тобар за човека, на когото да разкажат случилото се.

Резултатът е шокиращ и емоционален журналистически разказ за силата на човешката воля. „Deep Down Dark“ показва какво е да живееш над два месеца под тонове скали, да бъдеш бавно задушаван, изтощаван от глада и изобщо мистицизма в това да оцеляваш, когато живота изглежда свършил. Финалните глави описват как тези хора продължават напред след бедствието, променило живота им завинаги.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …