Начало / Свят / Питър Кери е против решението американски писатели да бъдат номинирани за „Букър“

Питър Кери е против решението американски писатели да бъдат номинирани за „Букър“

Австралийският писател Питър Кери отправи критики към решението американски писатели да бъдат включени в надпреварата за британската литературна наградата „Букър“. Кери е двукратен носител на отличието, чийто тазгодишен победител ще стане ясен късно тази вечер. През 2014 г. за първи път автори от САЩ са номинирани. Кери заяви, че по този начин се губи „характерния културен привкус“.

Ето какво каза писателят пред „Гардиън“:

„Не мога да си представя американците да включат британци и австралийци в надпреварата за „Пулицър“. Просто няма да го направят. Културата на Общността на нациите има своята особеност. САЩ не се вписват в нея. „Букър“ има свой характерен културен привкус, както и „Пулицър“. Да кажем, че просто не съм привърженик на идеята за новия световен маркетинг.“

Тазгодишните претенденти за „Мен Букър“ са британците Али Смит с „How to be Both“, Нийл Мухерджи с „The Lives of Others“ и Хауърд Джейкъбсън с „J“, американците Джошуа Ферис с „To Rise Again at a Decent Hour“ и Карън Джой Фаулър с „We Are All Completely Beside Ourselves“ и австралиецът Ричард Фланаган с „The Narrow Road to the Deep North“. Церемонията по награждаването ще бъде в Лондон.

Питър Кери е роден през 1943 г. Той е известен с факта, че е един от тримата автори, печелили престижната награда „Букър“ два пъти – заедно с Хилари Мантел и Дж. М. Кутси. Получава отличието за „Оскар и Лусинда“ и „Истинската история на БАНДАТА НА КЕЛИ“. И двата романа са преведени на български език. Кери е автор на още много романи и сборници с разкази.

Свързани заглавия
Питър Кери отказал да бъде съавтор на мемоарите на Джулиан Асанж
Станаха ясни претендентите за наградата „Мен Букър“

Книги от Питър Кери тук

Прочетете още

Juraj

Поетът, който простреля Роберт Фицо: „Омразата и екстремизмът са навсякъде!”

Самият той се борел с насилието Юрай Цинтула улучи със законно притежаваното си оръжие най-малко …