Начало / Свят / Феминистката и носителка на „Пулицър“ Каролин Кайзър почина на 88

Феминистката и носителка на „Пулицър“ Каролин Кайзър почина на 88

Американската поетеса Каролин Кайзър почина на 88-годишна възраст, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Кайзър получи „Пулицър“ за поезия през 1985 г. за сборника си „Yin“. Тя е и сред основателките на литературното списание „Poetry Northwest“. Поетесата беше известна и с феминистките си убеждения.

Каролин Кайзър започва кариерата си още на 17 години, когато за първи път нейна поема е публикувана в „New Yorker“. Тя пише и публикува поезия повече от половин век. Известни нейни творби са „Pro Femina: A Poem“, „Harping On: Poems“, „Yin“, „The Ungrateful Garden“ и др.

Кайзър защитаваше това, в което вярваше. През 1970 г. успя да убеди тогавашния президент на САЩ Линдън Джонсън да премахне забраната за пътуване на чилийския класик и нейн колега Пабло Неруда. 28 години по-късно тя си подаде оставка като ректор на Американската академия на поетите заради нетолерантността на академията към културното разнообразие.

Най-значимата й творба е „Pro Femina“, в която тя адресира идентичността и силата на жените. Произдението е вдъхновено от знаковия философски труд на Симон дьо Бовоар „Вторият пол“.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …