Начало / Свят / Феминистката и носителка на „Пулицър“ Каролин Кайзър почина на 88

Феминистката и носителка на „Пулицър“ Каролин Кайзър почина на 88

Американската поетеса Каролин Кайзър почина на 88-годишна възраст, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Кайзър получи „Пулицър“ за поезия през 1985 г. за сборника си „Yin“. Тя е и сред основателките на литературното списание „Poetry Northwest“. Поетесата беше известна и с феминистките си убеждения.

Каролин Кайзър започва кариерата си още на 17 години, когато за първи път нейна поема е публикувана в „New Yorker“. Тя пише и публикува поезия повече от половин век. Известни нейни творби са „Pro Femina: A Poem“, „Harping On: Poems“, „Yin“, „The Ungrateful Garden“ и др.

Кайзър защитаваше това, в което вярваше. През 1970 г. успя да убеди тогавашния президент на САЩ Линдън Джонсън да премахне забраната за пътуване на чилийския класик и нейн колега Пабло Неруда. 28 години по-късно тя си подаде оставка като ректор на Американската академия на поетите заради нетолерантността на академията към културното разнообразие.

Най-значимата й творба е „Pro Femina“, в която тя адресира идентичността и силата на жените. Произдението е вдъхновено от знаковия философски труд на Симон дьо Бовоар „Вторият пол“.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

миряна башева

Непримиримата Миряна Башева отнесе своята лирична държава на по-добро място

Иван ГОЛЕВ Доколкото я познавах (повече от поезията ѝ и по-малко – лично) смея да …