Начало / Свят / Пионерът на дигиталния свят получи Наградата за мир във Франкфурт

Пионерът на дигиталния свят получи Наградата за мир във Франкфурт

Американският информатик, писател и музикант Джарън Ланиър (54) получи Наградата за мир на германския борсов съюз на книжарите, дотирана с 25 хил. евро. Церемонията се състоя днес, 12 октомври, при закриването на Панаира на книгата във Франкфурт на Майн. Наградата му беше връчена от председателя на европейския парламент Мартин Шулц.

Ланиър предупреди за престъпната империя на шпионажа и манипулациите, която отглеждаме в интернет пространството. Той смята че е рисково да се разчита на демократичността на технологичните фирми.

„Книгата е храм на човешкото достойнство”, категоричен е Ланиър.

Ланиър беше отличен за предупреждението какви рискове носи дигиталният свят за свободата на всеки човек. Той минава за интернет гуру, футуролог, изобретател и баща на понятието „виртуална реалност”. Последната му книга „На кого принадлежи бъдещето” е призив срещу злоупотребата и следенето в интернет. Ланиър апелира за създаване на институции, които да следят за спазването на човешките права в интернет.

Наградата за мир се дава от 1950 г. насам на личности, които се занимават с изкуство, наука или литература и допринасят за утвърждаването на общочовешки ценности. През годините са били отличавани Херман Хесе (1955), Астрид Линдгрен (1978), Марио Варгас Льоса (1996), Юрген Хабермас (2001), Орхан Памук (2005). Миналата година наградата беше наградена белоруската писателка, критикуваща режима на Лукашенко – Светлана Алексиевич.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

d676074eef3ba56091d2ec99b764d89637d637c5

Записки по Хегел се превърнаха в литературна сензация

Правени са от негов ученик Откритието е на Клаус Вивег, който е изследовател на творчеството …