Начало / България / Журналисти искат оставката на Катя Зографова

Журналисти искат оставката на Катя Зографова

Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ и клубът на поетите-журналисти „Владимир Башев“ искат оставката на Катя Зографова – директор на Националния литературен музей. Причината е скандалът с „Буквар с различни поучения“, изчезнал и намерен от полицията. Ето и декларацията, която са изпратили до министъра на културата:

„След скандалния случай с “изчезването” на оригинален екземпляр от първото издание на Рибния буквар на д-р Петър Берон настояваме министърът на културата незабавно да освободи от длъжност и.д. директора на Националния литературен музей Катя Зографова. Недопустимо и безотговорно е медиите да бъдат подвеждани и уведомявани преди Министерството на културата и компетентните органи за липсата на уникалното издание. Недопустимо е национални светини да бъдат използвани за саморазправа със служители в музея.

Настояваме за пълна публичност и прозрачност на обстоятелствата около организирането, провеждането и провалянето на конкурса за директор на Националния литературен музей в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски.

Очакваме, че случаят този път няма да остане без последствия и Националният литературен музей най-после ще има компетентно ръководство”.

Катя Зографова е родена в Панагюрище през 1957 г. Автор е на книги с изследвания за българската литература, между които: “Вечните странници (Из тайните на митологичното в българската литература)”, “Чавдар Мутафов. Възкресението на Дилетанта”, “Многоликата българка. Забележителни жени от Възраждането до наши дни”, “Никола Вапцаров: Преоткриване (Документална сага)”, “Нeканоничният Вазов”, “Играещата със стихиите Елисавета Багряна”, и др. Нейни текстове са превеждани на италиански, македонски и руски. Членува в Сдружението на българските писатели, Дамския литературен салон „Евгения Марс“ и Женското патриотично дружество „Райна Княгиня“.

Свързани заглавия
Полицията откри изчезналия екземпляр на Рибния буквар, появи се още едно копие от първото издание

Изчезна Рибният буквар от Националния литературен музей

Книги от Катя Зографова тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Бейн от Л. Дж. Шен 3. Секретарката …