На фокус
Начало / Свят / Изследователи откриха останки от експедиция, описана в романа „Ужас“

Изследователи откриха останки от експедиция, описана в романа „Ужас“

Изследователи от Канада откриха кораба „Еребус“, с който преди 160 г. британецът Джон Франклин се опитал да намери нов път през Северния ледовит океан,съобщи БГНЕС. През май 1845 г. морският офицер Франклин тръгва от Великобритания с корабите „Еребус“ и „Ужас“ с идеята да открие пряк път, свързващ Арктика с Атлантическия и Тихия океан. Последните новини от него и 128-членния екипаж са от август същата година, като по-нататъшната съдба на експедицията е неизвестна.

Наскоро канадският премиер съобщи, че полярни археолози са открили един от корабите, но тогава не бе ясно кой от двата е той. Вчера Харпър заяви, че след внимателно изучаване на артефактите от дъното на океана и направените снимки, изследователите са стигнали до извода, че откритият кораб е „Еребус“. Счита се, че Франклин е пътувал именно на „Еребус“, както и че е починал на борда му.

На неуспешната експедиция е посветен романът „Ужас“ (2007) на американския писател Дан Симънс, известен най-вече с т. нар. „Хиперионски цикъл“. В романа Франклин и спътниците му намират гибелта си вследствие измръзване и след атака на чудовище, наподобяващо гигантска бяла мечка, което се оказва демон от митологията на ескимосите.

„Ужас“ на  Дан Симънс тук

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …