Начало / Читатели / „Книжарничката от острова“ от Габриел Зевин (ревю)

„Книжарничката от острова“ от Габриел Зевин (ревю)

Любина ЙОРДАНОВА

 „- Не знам, Изи. Казвам ти. Книжарниците привличат правилния тип хора. Добри хора като Ей Джей и Амелия. Обичам да говоря за книги с хора, които обичат да говорят за книги. Обичам хартията. Харесва ми да я усещам между пръстите си, харесвам и чувството да имам книга в задния си джоб. Харесва ми миризмата на нова книга.“

„Книжарничката на острова“ е роман, в който главни герои са книгите. Всичко останало е фон, на който се разкрива съдбоносното значението, което те имат в живота на хората.

Ей Джей, Амелия, Мая, Исмей, Ламбиаз и Даниъл Париш – при всеки един от тях нещо важно се случва, заради „съществата“ от хартия. Има повече препратки към автори и литературни произведения, отколкото описания на личности с техните мисли и чувства.

Всяка глава започва с разсъждения на Ей Джей върху негови любими разкази  (той ги обожава и смята, че те са най-съвършената литературна форма) – „Смъртоносният агнешки бут“, „Идеален ден за лов на рибка бананка“, „За какво говорим, когато говорим за любов“…
Ей Джей Фикри е книжар в малка книжарничка на остров Алис, която създава заедно с жена си Ник. След смъртта ѝ, бизнесът му запада, макар той самият да е страстен читател и човек, който наистина си обича работата. Несгодите му се трупат една след друга – от дома му изчезва ценно издание на „Тамерлан“. За капак на всичко един ден намира в книжарницата си изоставено дете. Мая е само на две годинки, но е достатъчно голяма, за да открадне сърцето на бъдещия си татко, който ѝ разкрива красивия книжен свят. Тази среща поражда и редица други събития, които променят Ей Джей. Той се влюбва в Амелия – нов търговски представител и безнадежден книгоман. И всичко това заради книгите, които им дават шанса да се опознаят и сближат. Заживяват заедно, отглеждайки Мая, която израства в книжарницата. Но идват времена, когато трябва да се сложи неочаквана точка в книгата на тяхното семейство. Все пак историята на книжарничката продължава – на нова страница, с нов шрифт, но с добрите стари приятели Исмей и Ламбиаз.

Симпатична, романтична, носталгична и уютна книга, в която да се скриеш. Също като прелестната малка книжарничка на острова, която си представям точно като тази, изобразена на корицата на българското издание.

Това е роман, който ще хареса на всички книголюбители. Особено много се зарадвах на бележките под линия за известни и не толкова популярни автори и книги, които ще накарт всеки върл читател да започне да издирва нови книжни завоевания.

„Книжарничката на острова“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

book-1421097_1280

Типология на четящите – кратък наръчник, в който сте и вие

Определете сами своята… диагноза Книгите са голямо изкушение и навлязат ли веднъж в живота ни… трудно …