Начало / България / Автобиографична книга на Фатих Акин излиза на български

Автобиографична книга на Фатих Акин излиза на български

„Героите на Фатих Акин горят от страсти и жадуват свобода, самият той излъчва същата прекрасна енергия, когато говори за кино – за собствените си филми, за филмите на другите и изобщо за всичко на света от миналото, настоящето и бъдещето“, споделя легендарният режисьор Мартин Скорсезе за своя германски колега.

На 6 октомври на българския книжен пазар излиза автобиографичната книга на Акин. Тя е озаглавена „В клинч. Историите на моите филми“ и е включена в поредицата „Амаркорд“ на издателство „Колибри“.

В книгата кинаджията споделя как е успял да прекара вижданията си през бариерата на съпротива от страна на чиновници и продуценти, как на терен е измъкнал най-доброто от своенравните актьори, как е заимствал от историята на киното, но въпреки това е останал верен на себе си. Нищо не му е било сервирано наготово: момчето от турски произход от Хамбург-Алтона, което се възхищава на Брус Лий и мечтае да влезе в киното, самò си проправя пътя, понякога дори с юмруци, път, който го отвежда до червения килим на Берлин и Кан. Без да се огъва, без да забравя произхода си. Биографията му е безпрецедентен пример за самоуверено и в същото време съвсем свободно преминаване между две култури: постоянно пътуване между Босфора и река Елба. Правенето на кино е като бокса в моменти на съмнения битка със самия себе си. Режисьорът не крие нищо, каквото му е на сърцето, това му е и на езика.

Фатих Акин е роден е в Хамбург на 25 август 1973 г. в семейство на турски имигранти. Известен е с филмите си „Кратко и безболезнено“, „Солино“, „Срещу стената“ („Златна мечка“ на Берлинския филмов фестивал), „На прага на Рая“ и други.

Прочетете още

Abdulrazak Gurnah

Нобеловият лауреат Абдулразак Гурна: „Всеки има свой прочит на историята“

Писателят се срещна с публика в Брюксел Събитието с носителя на Нобелова награда за 2021 …