Начало / Критика / Ириней Константинов: Ако искате да имате умни лица, четете книги

Ириней Константинов: Ако искате да имате умни лица, четете книги

Известният актьор и директор на театър „София“ Ириней Константинов се включи в инициативата на Министерството на културата „Чети с мен“. Той има многократни участия в радио­театъра, литературни предавания на БНР и телевизионния театър. Играл е във филмите „Петимата от Моби Дик”, „Зарево над Драва”, „Борис І”, „Последният бей на Балканите”, „Дубльорът”, „От другата страна на огледалото” и др. Носител е на Литературна награда на Варна. Ето какво сподели той пред агенция БГНЕС за книгите и четенето:

„Хората започват бавно и мъчително да започват да четат. Разбират, че книгата е някакво удоволствие. Започват да изпитват нужда от любопитните неща, които срещат между нейните корици. Високият вкус в много случаи и въобще добрият вкус на книгата е много по-различен от това, което гледат по телевизията, от това, което им се поднася като културен фон.

Хората никога няма да престанат да четат и да приемат книгата само визулано под формата на филм. Има книга за приятелски диспут между Умберто Еко и Жан Клод Кариер. Така както книгата няма да изчезне и никога новите носители няма да я заместят, защото едно е да държиш хартиеното тяло, да прелистваш страниците му и да се взираш в буквите, друго е да седнеш срещу екрана. И какво казва Жан Клод Кариер? Всичко може да се случи, може да спре тока, може да се развали диска, докато книгата е най-сигурното нещо, което никога няма да изчезне през годините, през вековете, през времето. Така и четенето и любопитството към нея, любопитството от това какво има между двете корици няма да изчезне, сигурен съм.

Вече виждам четящи хора в градския транспорт, това е позабравена картина. Виждам обаче, че лицата на хората са по-различни. Лицата на тези хора са вглъбени, сериозни и умни. Ако искате да имате умни лица, четете книги, скъпи приятели!“

Свързани заглавия

Кристофър Бъкстон: Четенето трябва да се популяризира от родителите, известните хора, критиците и училището

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …