Начало / Интервюта / Стивън Уотсън, автор на „Преди да заспя“: Книгите не се пишат, те се пренаписват

Стивън Уотсън, автор на „Преди да заспя“: Книгите не се пишат, те се пренаписват

Стивън Уотсън е английски писател, роден през 1971 г. Известен е с романа си „Преди да заспя“, публикуван за първи път през 2011 г. Творбата беше адаптирана и на големия екран с участието на звездите Никол Кидман и Колин Фърт. Скоро прожекцията ще тръгне и в българскитекина. Романът на Уотсън отново и на българския книжен пазар. Преди да се захване с писане, авторът работи като аудиолог. Представяме ви интервю с Уотсън за британския вестник „Гардиън“, в което той говори за своя бестселър.

–––––––––-

Как се стигна до написването на „Преди да заспя“?

–              Четох за човек на име Хенри Молайсън, който страдал от тежка амнезия след операция, която претърпял на 27-годишна възраст. Той умира на 82 години, като през цялото време не успява да формира нови спомени. Бях потресен от представата за 82-годишен човек, който застава пред огледалото, като очаква да види 27-годишен мъж. Дадох си сметка колко важни за нашето светоусещане са спомените. Така се появи идеята за романа, която постепенно се разрасна.

Коя беше най-трудната задача?

–              Реших да пиша от първо лице, да разкажа историята от гледна точка на човек, който страда от тежка форма на амнезия. Това ме постави пред доста деликатни препятствия, особено когато редактирах книгата. Трябваше постоянно да внимавам какво точно знае и какво не главната героиня, за да не се получи грешка.

Кое в процеса беше най-забавно?

–              Целият процес беше забавен и приятен, но сякаш най-вече ме удовлетвори усещането, че писането е това, което искам да правя. Това усетих, докато работих върху книгата. Тази книга ми показа, че писането не бива да ми е просто хоби.

Колко време ви отне „Преди да заспя“?

–              От мига, в който прочетох историята на Хенри Молайсън, до завършването на първата чернова, изминаха 6 месеца. След това не я докоснах известно време, после последваха няколко месеца редактиране. Общо 18 месеца.

Какво се промени за вас след първата публикация?

–              Чувствам се късметлия, че вече мога да приема писането за своя професия, а не да се опитвам да го вмъкна някъде сред всичко останало.

Кой е любимият ви писател?

–              Маргарет Атууд. Обичам мащаба на нейното творчество.

Дайте ни един съвет за писане.

–              Един роман се създава по време на редакцията. Книгите не се пишат, те се пренаписват.

Какво бихте променили, ако можете да се върнете назад във времето и да напишете книгата отново?

–              Нищо. Изкушавам се да кажа, че не бих писал от първо лице, защото това ми създаде много главоболия. Но в такъв случай книгата щеше да е съвсем различна.

Върху какво работите в момента?

–              Вторият ми роман, в който става въпрос за ревност и отмъщение. Много се забавлявам с него. (Втората книга на Уотсън – „Second Life“ – ще излезе на англоезичния книжен пазар през февруари 2015 г. – бел. ред.).

Фото: „Фесбук“ страницата на писателя

Свързани заглавия

„Преди да заспя“ от Стивън Уотсън (анотация и откъс)

„Преди да заспя“ на Стивън Уотсън излезе отново

„Преди да заспя“ оглави класация за най-добре филмирани трилъри

„Преди да заспя“ тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …