На фокус
Начало / Любопитно / Ричард Морей за книгата си „На един черпак разстояние“: Обичам да намирам идеите си във всяко нещо от ежедневието

Ричард Морей за книгата си „На един черпак разстояние“: Обичам да намирам идеите си във всяко нещо от ежедневието

„Историята на „На един черпак разстояние“ е разказана от главен готвач на средна възраст в Париж, който представя спомените си и житейския си път. Той е готвач от индийски произход и мюсюлманин, а историята му започва в Мумбай, където се ражда в едно чудато семейство. В родния Мумбай семейството му е сполетяно от трагедия, но въпреки това за тях тогава започва едно живописно пътешествие, което преминава през Лондон и френските Алпи, разположени между Франция и Швейцария, и достига до градче, наречено Люмиер. Там героят намира своето призвание и в крайна сметка се озовава в Париж, където започва изкачването му към висините на ‚висшата кухня‘.

Причините да напиша тази книга могат да се търсят още от работата ми като отговорник в Европейското представителство на „Форбс“ в Лондон като млад, когато написах история за Исмаил Мърчант. С него много обичахме да готвим заедно, когато имахме възможността да се съберем, и така се сприятелихме с годините. Една вечер, когато бяхме в Мумбай той ми показа един прекрасен филм, който беше режисирал –  „In custody“. Тогава аз му казах, че трябва да намери истинската реализация, в която могат да се свържат любовта му към кухнята и към продуцирането и му обещах, че ще му помогна да я открие. Помислих си, че ще потърся и ще намеря добър сценарист, който ще умее да създаде една хубава история за кулинарните изкушения, но в крайна сметка не успях да намеря такъв човек. Затова седнах и написах търсената история сам. Обожавам да готвя, затова и някои от ястията, които се появяват в произведението са рецепти, които съм изпробвал сам. Като писател обичам да намирам идеите си във всяко нещо от ежедневието. Така че крайният резултат е съвкупност от собствените ми познания за готвенето и някои технически проучвания. Искам след края на всяка една страница читателят да си повтаря: „А сега какво?, Какво следва?“, наистина да бъде въвлечен в сюжета. Вярвам, че тази книга ще достигне до всеки, който преминава през труден период от живота си и просто иска за секунди да избяга в един друг, прекрасен свят, пълен с животоутвърждаваща храна, семейни отношения и щастие. Така че, в „На един черпак разстояние“ се откриват както леки за четене и забавни елементи, така и са засегнати по-сериозните неща в живота като например: Защо сме изправени пред определени трудности? Какво е нашето призвание? Как да открием призванието си, ако то влиза в сблъсък с културата ни? Това са въпроси, които сигурно всеки си поставя, затова се надявам, че тези по-сериозни теми се вписват умело в този наистина забавен разказ.“

Източник:goodreads.com

Свързани заглавия

„На един черпак разстояние“ от Ричард Морей (откъс)

Опра Уинфри и Стивън Спилбърг за „На един черпак разстояние“

Ричард Морей, автор на „На един черпак разстояние“: Фукам се, когато имам гости, но през останалото време жена ми върши тежката работа

Историята на прочут индийски готвач излиза на книга и на филм

„На един черпак разстояние“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …