Начало / Автори / Уилям Фокнър: Свърши си работата. Поемай рискове. Може да не се получи, но е единственият начин да правиш добро

Уилям Фокнър: Свърши си работата. Поемай рискове. Може да не се получи, но е единственият начин да правиш добро

Днес, 25 септември, се навършват 117 години от рождението на Уилям Фокнър. Носител е на Нобелова награда за литература, два пъти е печелил „Пулицър”. Смятан е за едно от най-големите имена в американската литература. В творчеството си използва похвати, като поток на съзнанието, анализ на ситуацията от различни гледни точки, дълги описания. Много специалисти го определят като единствения американски модернист. На български са превеждани книгите му „Селцето/Градът”,  „Авесаломе, Авесаломе!” и „Дворецът” и др. Умира през 1962 г. Представяме ви крилати фрази от Фокнър, публикувани в wikiquote.org, goodreads.com и flavorwire.com.

„Трябва да сме свободни, не защото искаме свобода, а защото я практикуваме.”

„Ако се преродя, бих искал да се върна обратно като ястреб. Никой не го мрази, не му завижда, не го иска, няма нужда от него. Той никога не е загрижен или в опасност, и може да яде всичко.”

„Никога не се страхувай да издигнеш гласа си за честност, истина и състрадание срещу несправедливостта, лъжата и алчността. Ако всички хора по света направят това, земята ще се промени.”

„Всички ние не успяхме да реализираме мечтата си за съвършенство.”

„Ако трябва да избирам между болката и нищото, избирам болката.”

„Няма нещо такова като беше – само е. Ако беше би съществувало, не би имало скръб и печал.”

„Не можеш да плуваш към нови хоризонти, преди да придобиеш куража да спреш да гледаш към брега.”

„Човек може дълго време да живее с парите, които чака.”

„Да изливаш алкохол е като да гориш книги.”

„Повечето хора са малко по-добри, отколкото обстоятелствата им позволяват.”

„Писателят трябва да се научи, че най-долното нещо е да се страхуваш.”

„Човекът, който мести планината, започва като мести малки камъни.”

„Джентълменът приема отговорността за  своите действия и носи бремето на техните последствия.”

„Свърши си работата. Поемай рискове. Може да не се получи, но е единственият начин да правиш добро.”

„Артистът е същество, движено от демони. Той не знае защо са избрали него и обикновено е прекалено зает, за да се чуди по този въпрос.”

„Четете всичко – боклуци, класици, и т.н. Вижте как те правят нещата. Както дърводелец, който работи като чирак, но изучава майстора. Четете! Ще го абсорбирате. Чак тогава започнете да пишете. Ако се справяте добре, ще го разберете. Ако не, изхвърлете материала през прозореца”

„Не се страхувайте. Никога не се страхувайте да се изкажете в полза на честта, истината, състраданието и срещу несправедливостта, лъжата и алчността. Ако вие, не само в тази стая, но и в хиляди подобни стаи, го направите, не като клас и класове, а като индивидуалности, мъже и жени, ще промените света.”

„Няма такова нещо, като лошо уиски. Просто някои са по-добри от други. Но човек не трябва да злоупотребява с алкохола, преди да навърши 50. След това, би бил глупак, ако не го направи.”

„Животът не се интересува от добро и зло. Дон Кихот постоянно избира между добро и зло, но в мечтите си. Той е бил луд. Той се пренася в реалността само, когато му се налага да се справя с хора, които не може да определи като добри или зли. Тъй като хората съществуват в този живот, трябва да се посветят на това просто да живеят. Животът е движение, а с движението са свързани амбицията, властта, удоволствието. Човек трябва да черпи от силата на движението. Той е част от него. Той се изкушава да определя кое е добро и кое е зло, защото моралът и съвестта го изискват от него, с цел той да може да живее със себе си, да се понася. Моралът и съвестта са дарове от Бог, които човекът трябва да приема, за да получи правото да мечтае.”

Свързани заглавия

Съд отхвърли иска на наследниците на Фокнър срещу Уди Алън
Наследниците на Фокнър заведоха дело за неточен цитат на писателя във филма „Полунощ в Париж”

7 съвета за писане от Уилям Фокнър

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …