Начало / България / Христо Карастоянов почете Леда Милева на официалното обявяване на номинацията си за награда „Хеликон“

Христо Карастоянов почете Леда Милева на официалното обявяване на номинацията си за награда „Хеликон“

Миналогодишният носител на наградата за нова българска проза „Хеликон“ Христо Карастоянов почете паметта на поетесата Леда Милева по време на официалното обявяване на летните номинации за приза тази година. Авторът на „Името“ и отличената този път „Една и съща нощ. Дневник на един роман“ прочете откъс от последния си роман, посветен на Милева.

„През последните 12 години случих на издател, а през последните пет – на редактор“, каза писателят по време на церемонията.

„Наричам стила на Христо анархореализъм. Силно се озадачавам от майсторството му да борави с факти и история. Пристрастен съм към този начин на писане и съм омагьосан“, каза за него пък председателят на журито на наградата Калин Донков.

Членовете на журито се обединиха около мнението, че това лято е било сред най-напрегнатото и богато на силни заглавия, което е направило задачата им да изберат само три книги особено трудна.

„Имаше истинско състезание и яки заглавия. Това, че Мариана Найдова получи номинация е истинско доказателство за престижа на тази награда. Тя не е сред най-популярните автори, не е давала много интервюта. Но книгата й е плод на много зряло перо. Двата романа, включени в сборника й, са стилистично издържано от край до край. Показва, че познава много добре световната литература и в частност френската, но и нашия бит и ежедневие. Вярвам,че въпреки късния й дебют, я очакват нови върхове. Това е хубава книга“, каза Бойко Ламбовски за „Два романа: Мравки с фенерчета. Слугинята“, дебют на плевенската учителка Мариана Найдова.

Телевизионерът Андрей Захариев, член на журито, пък представи третата номинирана книга –  сборникът разкази на Любомир Николов „Натюрморт с мъже“.

„Тези разкази не търсят червения плюш на фотьойла на водещия. Те са ефирни, провиденчески, визионерски, пълни със самоирония. Много автори правят грешката да се оправдават. Но в един натюрморт това е невъзможно“, каза Захариев.

„Тази книга няма политически цели и трябва да има ефекта на късото кафе. Някои разкази се четат точно толкова бързо – колкото отнема изпиването на едно кафе“, допълни и авторът Любомир Николов.

Свързани заглавия

Три романа и един сборник с разкази са номинирани за наградата „Хеликон“

Людмил Тодоров, Недялко Славов и Теодора Димова са първите номинирани за награда „Хеликон” за 2014 г.

Палми Ранчев, Мирела Иванова и Емилия Дворянова са номинирани за наградата „Хеликон“

Всичко за наградата „Хеликон“ тук

„Натюрморт с мъже“ тук

„Два романа: Мравки с фенерчета. Слугинята“ тук

„Една и съща нощ. Дневник на един роман“ тук

 

 

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …