Начало / България / За да разберем днешната си съдба, трябва да прочетем „България – военният трофей на Сталин“

За да разберем днешната си съдба, трябва да прочетем „България – военният трофей на Сталин“

„България – военният трофей на Сталин“ проправя пътека в българската историография. Тя е изключително ценна книга и има своето място в българската културата. Политическите й измерения са огромни, за съжаление няма политическа воля да се работи върху тази тема. Надявам се „България – военният трофей на Сталин“  да не е последната на Георги Боздуганов“, заяви Калин Манолов от издателство „МаК“ при откриването на премиерата на книгата, състояла се на 22 септември в столичната книжарница „Хеликон-България“.

Книгата беше представена и от режисьора Евгени Михайлов и проф. Костадин Грозев от СУ „Св. Климент Охридски“.

„Донякъде аз съм виновен за появата на тази книга.  Преди време Георги Боздуганов публикува статия в столичен вестник, в която загатна за малко известни факти около външната политика на СССР и Германия към България през Втората световна. Бях впечатлен и помолих автора да направи сценарий за филм. Той го направи, но едва на третото ни кандидатстване за държавно субсидиране на филма, получихме одобрение. Двадесетте процента, който трябваше допълнително да намерим за финансиране, обаче не ни позволиха да направим филма. Всички, към които се обърнахме за финансова помощ, затваряха вратите си, щом чуеха темата на филма. И в този период беше създадена. Убеден съм и препоръчвам „България – военният трофей на Сталин“ да присъства във всяка библиотека в страната, а защо не и във всеки дом. Тази книга отваря сетивата за истината. Трябва да се изучава на всички нива на образователната ни система“, категоричен беше Михайлов.

Проф. Грозев – един най-подготвените историци на тема Студената война в България, сподели, че книгата има място в нашата история, историография и култура въобще.

„Тезата е ясна – корекциите на оценките за Студената война, Сталин е сред подпалвачите на Втората световна война, а след това излиза по „терлици“от отговорността за нея. Силата на книгата е и в нейната структура. Заслужава да се прочете, за да разберем днешната си съдба. Безспорно това е историографски труд. Никой няма монопол върху истината. Младите трябва да прочетат тази книга“, заяви проф. Грозев.

Авторът Георги Боздуганов сподели, че най му е било трудно да се абстрахира от емоциите и пожела неемоционално четене.

Свързани заглавия

Представят „България – военният трофей на Сталин“ навръх Деня на независимостта

„България – военният трофей на Сталин“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 май – 29 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Бай Тошо от Иво Сиромахов …