Начало / България / Документален филм за Ромен Гари ще бъде сниман в София

Документален филм за Ромен Гари ще бъде сниман в София

Френски филмов екип започна работа в София по снимките на документален филм за прочутия писател Ромен Гари. Авторът на „Сияние на жена“ става известен като единствения носител на две награди „Гонкур“ (която по регламент се дава само веднъж в живота), като едната взима с псевдонима Емил Ажар. Литовец по рождение, Гари е тясно свързан и с България, след като през  40-те години на миналия век е дипломат в София.

Филмът  „Книжарят“ е с режисьор и сценарист Катрин Бернщайн и Асен Владимиров. Касиел Ноа Ашер е в ролята на първата съпруга на писателя – английската журналистка и феминистка Лесли Бланш.

„Тя е интелигентна, пада си по източната култура и философия. Получава се необичаен любовен триъгълник“, сподели актрисата. „Всичко започна със срещата ми с Асен, който откри документи от ДС, разкриващи частния живот на Гари в София. Аз пък търсих във френските архиви нещо подобно. Там намерих неговото описание за ситуацията в България“, разказа Бернщайн пред БНТ.

„Гари идва в България като герой от войната. Предлагат му или да стане шеф на публичните домове във Франция, или да замине за София. Пристига тук месец преди паметната реч на Уинстън Чърчил на 5 март 1946 г. във Фултън, щата Мисури, която слага началото на Студената война. Попада в монархия, която пред очите му се превръща в република. В определен момент Гари взима страна в докладите си до външното министерство – например по процеса с Никола Петков, осъден на смърт. Тогава и ДС го „закача“. След години той ще каже, че най-интересните му назначения са в София и Лос Анджелис“, допълни Владимиров.

Свързани заглавия
Франция отбелязва 100-годишнината от рождението на Гари с неизлизала книга
Ромен Гари: Да обичаш е приключение без карта и компас

Книги от Гари тук

Първата подробна биография на Гари тук

„Надгробен камък за Ромен Гари“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …