Начало / Свят / Питър Кери отказал да бъде съавтор на мемоарите на Джулиан Асанж

Питър Кери отказал да бъде съавтор на мемоарите на Джулиан Асанж

Двукратният носител на „Букър“ Питър Кери отказал на Джулиан Асанж да бъде съавтор на неговите мемоари, съобщи „Гардиън“. Австралийският писател бил на мнение, че и двамата с Асанж са хора, които искат да контролират целия процес, което щяло да попречи на съвместната им работа.

Впоследствие съавтор на автобиографията на скандалния основател на мрежата за изтичане на информация, „WikiLeaks“ стана Андрю О’Хаган. Точно преди творбата да излезе на книжния пазар в края на 2011 г. обаче Асанж се отказа от сделката с издателството „Canongate“ и то публикува книгата със статут „неоторизирана автобиография“. О’Хаган заяви, че Асанж не останал доволен от факта, че произведението го представя в истинската му светлина.

Предстоящият роман на Кери „Amnesia“ ще излезе през ноември тази година. Той ще разказва за млад австралийски хакер, който чрез вирус отключва вратите на затвори в своята родина и САЩ. Именно Асанж бил вдъхновение за автора. Вече се носят слухове, че книгата може да бъде номинирана за „Букър“ през 2015 г.

Кери коментира и диспута между издателството „Hachette“ и „Амазон“, който продължава цяло лято:

„Истината е много по-сложна от заключението, че „Амазон“ са задници, а „Hachette“ – светци. Някой трябва да започне да мисли за създателите на продукта. Издателите си докарват абсурдно много пари заради ниските цени на е-книгите, а писателите печелят все по-малко. Крайно време е издателите да променят своята политика и да започнат да плащат повече от жалките сумички, които предлагат в момента. Историята показва, че в крайна сметка те са тези, които ще се пречупят пред „Амазон“.

Питър Кери е австралийски писател, роден през 1943 г. Той е известен с факта, че е един от тримата автори, печелили престижната награда „Букър“ два пъти – заедно с Хилари Мантел и Дж. М. Кутси. Получава отличието за „Оскар и Лусинда“ и „Истинската история на БАНДАТА НА КЕЛИ“. И двата романа са преведени на български език. Кери е автор на още много романи и сборници с разкази.

Фото: petercareybooks.com

Свързани заглавия
Джулиан Асанж публикува нова книга през септември

Джулиан Асанж публикува книга за „свободата и бъдещето на интернет”
Излязоха мемоарите на Джулиан Асанж

Джулиан Асанж: Интернет е най-опасният посредник на тоталитаризма

Книги от Питър Кери тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …