Начало / Свят / Император Хирохито бил против участието на Япония във Втората световна война

Император Хирохито бил против участието на Япония във Втората световна война

Император Хирохито бил против участието на Япония във Втората световна война, съобщи „Асошиейтед прес“. Това става ясно в нова биография на една от най-противоречивите личности на ХХ век. Биографията от 61 тома, простираща се на 12 000 страници, ще бъде публикувана на части в следващите 5 години, като началото ще бъде дадено през март 2015 г.

Проектът стартирал през 1990 г. и струвал близо 2 милиона долара. Изданията ще покажат, че Хирохито бил тъжен, че не може да спре родината си от участие във Втората световна война. Той смятал подобни действия за „саморазрушителни“. Бил против и удара над Пърл Харбър.

Ролята на Хирохито във Втората световна война остава неясна. Продължават да се водят дискусии затова дали той е бил просто символ или е основна фигура на политическата сцена по онова време. Не са ясни и действията му по време на окупацията на Китай през 1937 г. В Китай твърдят, че японските войски са избили 20 милиона души, което нямало как да се случи без разрешение на императора. Разпространено е и мнението, че той е бил изцяло против военната политика на своята родина.

Хирохито става император на Япония през 1926 г. До 1945 г. е обожествяван в своята родина. След войната САЩ решава да го остави на трона, за да запази стабилността в страната. Той умира през 1989 г.

Копие на биографията е било направено достъпно за японските медии. От японската императорска фамилия обаче отказали на „Асошиейтед прес“, които също поискали такова. Според японската информационна агенция „Kyodo News“ биографията не разкрива нищо ново за Хирохито, с изключение на факта, че го представя в по-положителна светлина и едва ли ще промени мнението за него.

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …