На фокус
Начало / Свят / „Книжно предизвикателство“ продължи „ледената кофа“ във „Фейсбук“

„Книжно предизвикателство“ продължи „ледената кофа“ във „Фейсбук“

Предизвикателствата в социалните мрежи като „Фейсбук“ и „Туитър“ никнат едно след друго, подели масовата вълна на #icebucketchallenge. Последната мода сред любителите на книгите е предизвикателство за 10-те книги, които най-много са повлияли на потребителите. Така всеки участник трябва да посочи книгите, които най-много са му въздействали през годините, и да предложи 10 свои приятели да споделят своя избор и така нататък.

Предизвикателството  с леда набра скорост преди месеци, като бе част от акция за  популяризиране и набиране на средства за борба с болестта амиотрофична латерална склероза (АЛС), по-известна като болест на Лу Гериг. У нас бе подета подобна инициатива за събиране на средства за подпомагане на пострадалите в наводненията в страната през лятото. В Индия пък е популярно  „предизвикателството на кофата с ориз“, което изисква от участниците да дарят ориз на бедните или пък да направят парично дарение в най-близката местна болница за лечението на хора без финансови възможности.

От Индия тръгва и книжното предизвикателство, което цели да се подпомогне местната организация „One Library per Village“, съобщава „Дневник“. Нейната мисия е да популяризира най-новите средства, услуги и източници, които дават допълнителна стойност на дигиталните библиотеки, да обогатява опита и да подпомага развитието на хората чрез образователни дейности. Участниците също трябва да се включат в благотворителността, като идеята е списъкът да е с книги, които би желал да дариш на библиотеки или хора в нужда.

 

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Франц Кафка е по-четен от всякога сто години след смъртта му

Мит е това, че искал да унищожи всичките си творби Писателят е все по-популярен – …