На фокус
Начало / България / Столичната библиотека пуска безплатно онлайн 30 000 книги

Столичната библиотека пуска безплатно онлайн 30 000 книги

30 000 книги от фонда на Столичната библиотека ще могат да се четат онлайн и напълно безплатно, съобщи в. „Труд“. Това стана в навечерието на празника на столицата 17 септември. Достъпът  вече е възможен благодарение на открития вчера нов информационен център на библиотеката.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че Столичната библиотека е включена в интегрирания план за градско възстановяване и развитие на София. В проекта са вложени 15 000 лв.

„Това на практика означава излизане на фонда извън сградата на библиотеката, улеснен достъп до култура и до знания“, заяви Фандъкова.

Така за пръв път в София се предлага Оnline обслужване, включително през мобилни устройства – търсене, регистрация, резервиране и презаписване на книги. Книгите ще могат да се четат не само от компютър, електронна книга или таблет, но и от мобилен телефон чрез специалната версия ilib.libsofia.bg. През „Гугъл“ ще са достъпни и 50 000 заглавия от Информационната библиотека на САЩ. Онлайн ще могат да се разглеждат и 200 картини от фонда на библиотеката. В сайта са качени записите от 1000 грамофонни плочи, които също ще бъдат достъпни. В онлайн каталога са включени и периодики на 79 печатни издания (вестници и списания) от 1878 до 1944 г.

В списъка с дигиталните книги има и литература на руски език. Освен каталог с дигитални книги библиотеката предлага и административни услуги онлайн. Читателите ще могат да подават заявления за читателски карти, да разглеждат каталога на библиотеката, да търсят и избират книги, както и да ги запазват. Хората ще могат да вземат и да връщат изданията в различни офиси на институцията. Презаписването на книгите също ще става в интернет. За всички услуги е нужна само читателска карта. За да помогне на по-възрастните си читатели да използват новите услуги, библиотеката организира интернет курсове за хората на възраст над 60 г.

Снимка: Столична библиотека

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …