Начало / Любопитно / „На партията – вярност, на народа – чиста вода!“ (9 книги за живота по времето на социализма)

„На партията – вярност, на народа – чиста вода!“ (9 книги за живота по времето на социализма)

Днес, 9 септември, се навършват 70 години от един от най-противоречивите моменти в българската история. На този ден през 1944 г. с помощта на настъпващите в България сили на Червената армия е проведен Деветосептемврийския преврат, при който е свалено правителството на Константин Муравиев и установено правителство на Отечествения фронт. В противоречие с конституцията правителството на България издава постановления за освобождаване от длъжност на регентите на Симеон II и за назначаване на нов Регентски съвет.

Отричан, но и гледан с носталгия от много българи, 9 септември остава в учебниците, спомените и книгите. Lira.bg подбра 9 заглавия от съвременната ни литература, които разкриват не толкова конкретно случилото се на този ден преди 70 години, а влиянието на историческия момент върху съдбите на хората и днешния прочит на това.

 „Сестри Палавееви“ от Алек Попов

С този роман Алек Попов за втори път в кариерата си взе наградата за нова българска проза „Хеликон“. Оценката обаче дойде от читателите, които донесоха освен Орле и наградата „Цветето на Хеликон“ на „сестрите“, приз, който се получава на базата на продажбите от годината.

Книгата обхваща широк диапазон от време – от разгара на втората световна война до момента на настъпващия тоталитаризъм, разделил съдбите на две близначки. Това е първият партизански роман, написан след края на комунизма.

 

„Мавзолей“ от Ружа Лазарова

Това е историята на момиченце, израснало в света на странни сенки – на Георги Димитров, на комсомолския секретар, на съседа от ОФ-то… Един свят, който на пръв поглед изглежда банален, обикновен като нашите спомени – спомени на един човешки живот. Но ако разтворим по-широко блендата, ще изпъкнат онези подробности, които правят един режим тоталитарен. Една покъртителна история на три поколения жени, преживели комунизма в България.

 

„От Космоса с любов“  от Станислава Чуринскиене

Една книга за навлизането на езотериката в България, но и за съдбите на две поколения българи, изправени пред предизвикателствата на социализма. Една дисекция на обществото в България през 80-те.

 

„Соцроман“ от Домитър Шумналиев

Само  заглавието „Соцроман“ е достатъчно амбициозно и ангажиращо, за да влезе тази книга в този списък. Пред читателя е една изчерпателна биография на героя – редови член на соцобществото.

 

„До колкото си спомням“ от Георги Данаилов

„Тази книга е прекалено лична, за да бъде определена като историческа проза. Опазил ме бог и от мемоари, тях човек пише, когато започва да забравя, какво иска да каже. Това е разказ за разтърсващите промени, които настъпиха с живота на хората през този век, объркаха ги, измениха поведението им, мисленето им, вярата им, нравите им. Преживял съм ги и описвам това, което аз съм видял и чул. Правя го от блазнещата мисъл, че ще се намерят люде, които да прочетат написаното и същевременно знам, че най-вероятно думите ми ще изфирясат като дим през комина и ще изчезнат завинаги. Това едва ли би имало особено значение дори и за мене. Всички ще се разтворим в нищото“, казва в предговора на книгата си Георги Данаилов. Книгата на знаменития български писател и драматург спокойно вече може да се използва за исторически източник на информация за случилото се в онези години и да се изучава в училище вместо скучните трактовки в учебниците.

„Аз живях в социализма

В тази книга са събрани сто седемдесет и една от най-вълнуващите, истински истории за преживяното по време на социализма – от 50-те до 80-те години на XX век. Истории за страшното и смешното на онова време. Истории за това, което е останало вън от кадъра, вън от учебници, мемоари и едри обобщения. Българи от всички възрасти и географии на страната и света проговарят сега за своите спомени от живота си тогава. Една друга, лична история на социализма. За да сме сигурни, че сме го надживели и продължаваме да живеем след него…

„Пропаганда

Този сборник за бързо четене е най-добрата илюстрация за настроенията и пътя на България в онези години. Лозунги на изгубеното време, или пропаганда на едно „светло бъдеще“, решете сами.


„Инвентарна книга на социализма

Едно надникване в образцовия дом на социализма. Богатият снимков материал дава един начален архив, опис, каталог, като събира и описва над 500 всекидневни предмета от онова време, артикулите на тогавашната лека промишленост – стоки за дома и бита, опаковки, перилни препарати, цигари, хранителни продукти и пр. Една книга за следите, които остават и не остават.

 

„9 септември 1944 г.“ от Александър Везенков

За 9 септември е писано невероятно много, при това от ясно изразени политически позиции, често с пропагандни мотиви. Александър Везенков търси  достоверна възстановка на събитията като прави опит да се освободи от натрупаните в спомени и исторически съчинения заблуди, измислици и преднамерени внушения. Разнищването на подобни манипулации може да изглежда странично занимание, но то позволява да се хвърли мост между днешните представи за 9 септември и събитията такива, каквито ни ги разкриват проверените сведения от архивите и спомените на съвременниците. Така, търпеливо разплитайки наслоилите се клишета, книгата се връща към действителния 9 септември 1944 г. и участниците в него.

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …