Начало / България / Министерството на културата кани четящите хора за селфи

Министерството на културата кани четящите хора за селфи

Своебразен флашмоб на хора с книга в ръка подготвя служебният министър на културата д-р Мартин Иванов, предаде „Дневник“. Той обяви събитието за 28 септември в началото на Борисовата градина в София.

„Нека да поставим своеобразен рекорд за най-много хора с книга в ръце – може и таблет или киндъл, но важното е да почетем за няколко минути. Не търсим евтин пиар, искаме всички да се съберем без вратовръзки и без костюми и по един нестандартен начин да покажем на нашите деца да общуват с книгите“, каза в интервю за изданието историкът.

За целта той е поканил личности от културния елит, политици и спортисти и се надява дори президентът да може да присъства. По думите му министерството му не претендира за оригиналност и се е обърнало към многобройните граждански организации, които осъществяват такива кампании, с молба да се включат.

„Засега нито една държавна институция не е инициирала подобно нещо, а е важно да използваме трибуната, която имаме. Трябва да покажем, че четенето е cool (жаргонно, от англ. – готино), че е забавно, модерно и интересно и не означава наизустяване на архаични текстове без разбиране“, смята Мартин Иванов.

Той допълни, че накрая всички могат да си направят селфи с книга в ръце.

Подобни флашмоб събития не са нови за столицата. През април по повод Международния ден на книгата най-голямата верига за книгоразпространение у нас „Хеликон“ организира четящо шествие по бул. „Витоша“, в което се включиха стотици столични. През юни отново „Хеликон“ организира за втори път шествие в рамките на традиционния фестивал „Четящият човек“ в Бургас.

Свързани заглавия:

„Четящият човек” потегли на трета обиколка

Флашмоб в центъра на София за Международния ден на книгата

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

eko

Цветелина Спиридонова: Намираме се сред океан от красота

Художничката показва на децата как да спасим моретата и океаните „Великото приключение на малкото китче …