Начало / България / Министерството на културата кани четящите хора за селфи

Министерството на културата кани четящите хора за селфи

Своебразен флашмоб на хора с книга в ръка подготвя служебният министър на културата д-р Мартин Иванов, предаде „Дневник“. Той обяви събитието за 28 септември в началото на Борисовата градина в София.

„Нека да поставим своеобразен рекорд за най-много хора с книга в ръце – може и таблет или киндъл, но важното е да почетем за няколко минути. Не търсим евтин пиар, искаме всички да се съберем без вратовръзки и без костюми и по един нестандартен начин да покажем на нашите деца да общуват с книгите“, каза в интервю за изданието историкът.

За целта той е поканил личности от културния елит, политици и спортисти и се надява дори президентът да може да присъства. По думите му министерството му не претендира за оригиналност и се е обърнало към многобройните граждански организации, които осъществяват такива кампании, с молба да се включат.

„Засега нито една държавна институция не е инициирала подобно нещо, а е важно да използваме трибуната, която имаме. Трябва да покажем, че четенето е cool (жаргонно, от англ. – готино), че е забавно, модерно и интересно и не означава наизустяване на архаични текстове без разбиране“, смята Мартин Иванов.

Той допълни, че накрая всички могат да си направят селфи с книга в ръце.

Подобни флашмоб събития не са нови за столицата. През април по повод Международния ден на книгата най-голямата верига за книгоразпространение у нас „Хеликон“ организира четящо шествие по бул. „Витоша“, в което се включиха стотици столични. През юни отново „Хеликон“ организира за втори път шествие в рамките на традиционния фестивал „Четящият човек“ в Бургас.

Свързани заглавия:

„Четящият човек” потегли на трета обиколка

Флашмоб в центъра на София за Международния ден на книгата

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …