Начало / България / Излиза илюстровано изследване на отношенията на България със СССР през Вторатa световна война

Излиза илюстровано изследване на отношенията на България със СССР през Вторатa световна война

До дни на българския книжен пазар ще се появи дебютната книга на бившия съветник по сигурността в правителството на филип Димитров – Георги Боздуганов. Тема на изследването на книгата му са отношенията между България и Съветския съюз през Втората световна война.

В изданието, което е дело на ИК „МаК“, е включен богат снимков архив, а разкритията са на основата на български и чуждестранни дипломатически документи, лични дневници, записки и мемоари на важни участници в събитията. В книгата в хронологичен ред са събрани и разгледани  множество факти и обстоятелства, упорито премълчавани през отминалите години. Разкрита е и директната политика, която Царство България и Съветският съюз водят помежду си по време на Втората световна война, както и намесата на трети страни в отношенията между тях.

„Наред с изясняването на основния въпрос – как бе попречено на България да прекрати своето „символично” участие във войната  срещу Западните съюзници и да избегне съветската окупация, в книгата се повдигат и други, останали досега без  отговор въпроси. Сталин ли нареди да бъде отровен Цар Борис III ? До каква степен българската политическа класа е била обвързана със сталиновия режим преди влизането на Червената армия в страната? Защо и днес в Русия действат закони, според които България е вражеска страна, воювала срещу СССР? Надникнете зад кулисите на историята с „България- военният трофей на Сталин“!“, се казва в анотацията й.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …