Начало / България / Пловдив ще е Европейска столица на културата за 2019 г.

Пловдив ще е Европейска столица на културата за 2019 г.

Пловдив ще е европейската столица на културата за 2019 г. от българска страна. Това стана ясно на специална пресконференция днес в галерия „Средец“ на Министерството на културата, излъчвана пряко от Българската национална телевизия.

Цяла седмица експерти от журито на проекта  Европейска столица на културата, съставено от 7 европейски и 6 български експерта обикаля и оценява финалистите в конкурса у нас. До финалната права освен победителят Пловдив, стигнаха София и Югозападен район, Варна и Велико Търново.

Инициативата стартира през 1985 г. и от тогава е един от основните инструменти на общините за регионално развитие. Своя победител през октомври ще излъчи и Италия, като на финала спорят Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена. Двата града-победители ще работят в следващите години за изграждането на силно партньорство в културната сфера. В над 50-те града, които са участвали в инициативата досега, Европейска столица на културата е спомогнала за възникването на музеи и концертни зали и редица фондове и други институции, които да се грижат за устойчивото развитие на културата и отвъд фестивалната година.

Пловдив – културната столица на България: Забележителностите на Пловдив тук

 

Книги за Пловдив тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …