Начало / Свят / Мафиотски килър взе награда за литература

Мафиотски килър взе награда за литература

Автобиография на мафиотския килър Джузепе Грасонели се превърна в сензация в Италия, след като спечели престижна литературна награда. Книгата „Malerba“ на пребиваващия в затвора 49-годишен убиец бе отличена с приза „Леонардо Шаша“ в Сицилия, съобщи в. „Гардиън“. Шаша е един от най-уважаваните автори в областта, който придоби слава с разкритията си за местната мафия. Досега носители на престижния приз са били известни творци като Мануел Васкес Монталбан, Сесилия Кин, Андреа Камилери и др.

Допускането на мемоара му до финала на конкурса предизвика свирепа опозиция, като дори доведе до напускането на един от членовете на журито. Гаспаре Аниело, стар приятел на починалия през 1989 г. Шаша, се оказа от участие в обсъждането на творбите.

Телевизионният журналист Кармело Сардо, който е съавтор на книгата,  обаче защити затворника-писател с думите: „Той помоли за милост и прошка. Според мен заслужи своя приз. Причината по време на делото да откаже договорка с властите е, че просто е искал сам да изкупи вината си.“. „Избрахме тази книга, защото показва една по-различна гледна точка за мафията“, казва пък председателят на журито Гаетано Саватери.

Първият сблъсък в мафията за Грасонели е през 1986 г., когато става свидетел на убийство, поръчано от Коза Ностра в един бар. Тогава пред очите му са убити двама негови роднини и двама приятели. Повод за убийството е отказът на чичо му – дребен местен престъпник, да сътрудничи на мафията. Грасонели сформира своя собствена банда и прави няколко опита за отмъщение, докато накрая не успява да убие  местния бос. На 27-годишна възраст е заловен и осъден на доживотен затвор. Грасонели е зад решетките от 1992 г., след като бе обвинен в над 12 убийства. По време на присъдата си той защити и докторска степен по философия. Докато трае делото му килърът получава предложение да стане свидетел на прокуратурата срещу мафиотските босове, но отказва.

Свързани заглавия:

Италия си има мафия. В България мафията си има държава (книги за организираната престъпност)

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …