На фокус
Начало / България / Изложбата „Светът на Яворов“ ще бъде открита на 6 септември в Пловдив

Изложбата „Светът на Яворов“ ще бъде открита на 6 септември в Пловдив

На 6 септември в Регионалния исторически музей в Пловдив от 19,45 ч ще бъде открита изложбата “ Светът на Яворов“. Тя е част от събитията, с които ще бъде отбелязана 129-годишнината от Съединението. До 20 октомври изложбата ще остане в Пловдив, а след това ще гостува в родния град на поета – Чирпан.

В създаването на експозицията са участвали изследователи на Яворов, скулпторът Костадин Камбарев, екип на библиотека „Иван Вазов“ и къща.музей „Пейо К. Яворов“ – Чирпан.

„Изложбата дава възможност за докосване най-вече до творчеството на Яворов, защото той превръща в огнени слова преклонението си пред родния тракийски чернозем, любовта си към Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова, борбите на поробените българи в Тракия и Македония. С дейността и творчеството си Яворов се нарежда сред духовните и революционни водачи на народа ни и с право руският журналист Владимир Викторов – Топоров нарича първото десетилетие на ХХ век „Времето на Яворов“, заяви за БГНЕС Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей- Пловдив.

На 29 октомври ще се навършат 100 години от трагичната гибел на поета. Годишнината от смъртта на Яворов е час от културния календар на ЮНЕСКО.

Творчеството на Яворов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

237886_b

Пол Теру щастлив из Мексико

„В равнината на змиите“ звучи плашещо, ако не четем по-дребния шрифт, тоест не гледаме къде …