Начало / Свят / Най-голямата колекция творби на Пушкин, публикувани, докато е бил жив, отива на търг

Най-голямата колекция творби на Пушкин, публикувани, докато е бил жив, отива на търг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През октомври в антикварния център „В Никитском“ в Москва ще се проведат поредица от търгове, на които ще бъдат предложени частни колекции от ръкописи и антикварни книги. Експертите прогнозират, че ще бъдат направени продажби за около 30 млн. долара. На първия търг, 9 октомври, ще бъдат предложени издания, свързани с Александър Пушкин.

Според Сергей Бурмистров – управител на аукционната къща, колекцията включва произведения на Пушкин, публикувани докато е бил жив, както и всички антологии с негови стихове, отпечатани до 1837 г. На първия аукцион могат да бъдат купени и творби от „златния“ и „сребърния“ век на руската литература – на Грибоедов, Гогол, Лермонтов, както и автографи на Чехов, Толстой, Тургенев. Ще бъдат изложени и картини на Щедровски, Брюлов  и други известни художници от ХІХ в., както и редица ценни артефакти, създадени през периода – ХVІ  – първата четвърт на ХХ в.

Втората сесия ще започне на 20 ноември. На нея ще бъдат изложени уникални издания на Апостола (1564 г.), Новия завет (1580 г.), книги, печатани от Иван Фьодоров (първият руски печатар на книги) и др.

Прочетете още

ladivina

Книга, която тихо плаче

По страниците ѝ има музика, но много повече болка „Божествена“ е за любим глас, превърнал …