Начало / България / Две издателства пускат отново класики на Алберто Моравия

Две издателства пускат отново класики на Алберто Моравия

Италиaнският майстор на перото Алберто Моравия се радва на завиден интерес от българските издатели напоследък. До дни на пазара ще се появят две от неговите класки – „Чочарка“ и „Римлянката“.

„Римлянката“ ще излезе с марката на издателство „Сиела“. Романът разкрива блясъкът и цинизма на Рим по времето на Мусолини. Това е историята на Адриана, обикновено момиче без друго богатство освен красотата си, което позира голо за художник, приема подаръци от мъже и не може да определи момента, в който да замени дома и семейството си с живота на проститутка. В рамките на тази история на страст и предателство Моравия спокойно раздира воалите на гордостта и арогантността, които крият прояденото сърце на италианския фашизъм. Книгата е филмирана с Джина Лолобриджида в главната роля.

Новото издание на „Чочарка“ пък е дело на „Хермес“.  Красивата Чезира се омъжва и напуска родното си селце в Чочария, за да заживее с възрастния си съпруг в Рим. Раждането на дъщеря й Розета придава смисъл на живота й. Смъртта на съпруга й след тежко боледуване й носи облекчение. Въпреки Втората световна война, хранителният магазин на Чезира процъфтява и не след дълго тя натрупва цяло състояние. Рим е бомбардиран и правителството на Мусолини е принудено да избяга. Италия попада под немска окупация. Чезира разбира, че двете с Розета трябва да напуснат дома си. Майка и дъщеря тръгват по опустелите пътища на Италия само с два куфара с дрехи и пари. Прекарват една година в планината близо до фронтовата линия. Година, която ги кара да видят грозното лице на света и хората във време на зверско насилие. Преживяното ги променя завинаги. Сагата получава допълнителна слава след филмирането си. Адаптацията прави режисьорът Виторио Де Сика, а ролята на Чезира е поверена на София Лорен, която печели Оскар за представянето си.

Книги на Алберто Моравия тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …