Начало / Свят / Супермаркет свали от продажба класика на Роалд Дал

Супермаркет свали от продажба класика на Роалд Дал

Супермаркети „Алди“, базирани в Австралия, забрани в обектите си продажбата на детската класика на Роалд Дал „Revolting Rhymes“, съобщи местната преса. Шефовете на магазините обявиха, че са получили няколко оплаквания от клиенти в социалната мрежа „Фейсбук“ срещу езика на книгата. В текста присъства смятана за неприлична дума.

Проверка на английския „Мирър“ обаче установи, че любителите на книги, които са защитили продажбата на сборника в коментарите са много повече от недоволните. Много читатели пък обвиниха шефовете на „Алди“ директно в цензура.

„Revolting Rhymes“ е сборник със стихотворения на известния уелсец, които са публикувани за пръв път през 1982 г. В тях Дал прави любопитни интерпретации на класически приказки в рими, сред които са „Джак и бобеното зърно“, „Пепеляшка“ и др.

Именно текста на „Пепеляшка“ е поводът на шефовете на магазина да забранят книгата. Друг от мотивите е, че героят – принц е представен като „фанатичен убиец“, който иска да изпревари двете зли сестри в убийството на красивата героиня.

Свързани заглавия:

Намериха загубена глава от „Чарли и шоколадовата фабрика“

11 интересни факта за Роалд Дал

Книги на Раолд Дал тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …