Начало / Свят / Супермаркет свали от продажба класика на Роалд Дал

Супермаркет свали от продажба класика на Роалд Дал

Супермаркети „Алди“, базирани в Австралия, забрани в обектите си продажбата на детската класика на Роалд Дал „Revolting Rhymes“, съобщи местната преса. Шефовете на магазините обявиха, че са получили няколко оплаквания от клиенти в социалната мрежа „Фейсбук“ срещу езика на книгата. В текста присъства смятана за неприлична дума.

Проверка на английския „Мирър“ обаче установи, че любителите на книги, които са защитили продажбата на сборника в коментарите са много повече от недоволните. Много читатели пък обвиниха шефовете на „Алди“ директно в цензура.

„Revolting Rhymes“ е сборник със стихотворения на известния уелсец, които са публикувани за пръв път през 1982 г. В тях Дал прави любопитни интерпретации на класически приказки в рими, сред които са „Джак и бобеното зърно“, „Пепеляшка“ и др.

Именно текста на „Пепеляшка“ е поводът на шефовете на магазина да забранят книгата. Друг от мотивите е, че героят – принц е представен като „фанатичен убиец“, който иска да изпревари двете зли сестри в убийството на красивата героиня.

Свързани заглавия:

Намериха загубена глава от „Чарли и шоколадовата фабрика“

11 интересни факта за Роалд Дал

Книги на Раолд Дал тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Океанска приказка предна корица

Необикновена книга бе създадена в България

По думите на автора ù – д-р Владимир Н. Караджов, това е първата в света …