Начало / Класации / „Преди да заспя“ оглави класация за най-добре филмирани трилъри

„Преди да заспя“ оглави класация за най-добре филмирани трилъри

Излизането на голям екран на адаптацията на книгата на Стивън Уотсън „Преди да заспя“ предизвика много емоции. Аплодисменти за участието си в лентата, режисирана от Роуан Джофи, получиха звездите Колин Фърт и Никол Кидман. Филмът пък веднага оглави класация за най-добра продукция, направена по книга трилър.

Ето и класацията, която направи ирландския в. „Индипендънт“:

„Преди за заспя“ от Стивън Уотсън (2014)

Интригуващ сюжет, базиран на бестселъра от 2011 г. на Стивън Уотсън, брилянтен актьорски състав – всичко това е гаранция за успех. Никол Кидман играе ролята на жена, страдаща от амнезия, която в един момент започва да се съмнява в самоличността си.

„Самоличността на Борн“ от Робърт Лъдлъм  (2002)

Топ филмът за тайния агент Джейсън Борн, режисиран  от Дъг Лимън, надмина по успех дори сериите за Джеймс Бонд. В лентата по прочутия роман на Робърт Лъдлъм Мат Деймън в главната роля утвърждава името си като една от най-големите звезди на „Холивуд“.

„Целуни момичетата“ от Джеймс Патерсън (1997)

Режисьорът Гари Фледър прави адаптация на трилъра  на Джеймс Патерсън, който е смятан за един от най-добрите, писани от този продуктивен автор. С играта си Ашли Джъд и Морган Фрийман пък правят от филма класика в жанра.

„Out of Sight“ от Елмър Ленард (1998)

Елмър Ленард е един от най-предпочитаните, но и смешни и хитроумни автори на трилъри в съвременната литература, което прави книгите му желани за филмиране. „Out of Sight“ е сред шедьоврите на Стивън Сьодерберг. Впечатляващо е представянето на Джордж Клуни и Дженифър Лопес във филма.

„Gone Baby Gone“ от Денис Лихейн (2007)

Бен Афлек неслучайно избира „черната“ кримка на Денис Лихейн за двама бостънски полицаи, търсещи изчезнало момиченце, за свой режисьорски дебют. Във филма изгрява звездата на брата Бен Афлек (носител на „Оскар“) – Кейси  Афлек, а страхотни роли правят и Морган Фрийман и Ед Харис. „Gone Baby Gone“ е само един от прекрасните трилъри  на Лихейн, които стигат до големия екран, заедно с „Те живеят в нощта“ и „Злокобен остров“.

„L.A. Confidential“ от Джеймс Елрой   (1997)

Дълго време класиката на Джеймс Елрой е смятана за невъзможна за адаптация за киното. Смятана е за твърде мрачна и протяжна.Режисьорът Къртих Хансън се заема с книгата и успява да направи невъзможното. Не без помощта на отличния актьорски състав в лицето на Ръсел Кроу, Кевин Спейси и Гай Пиърс.

 „Мълчанието на агнетата“ от Томас Харис (1991)

Томас Харис се превръща в истински звезда след излизането на филма по едноименната му книга. Режисьорът Джонатон Дем има честта да направи един от най-вълнуващите филми от този жанр и да спечели световна слава и за себе си и за „бащата“ на персонаж като Ханибал Лектър. Филмът носи „Оскар“-и и на двама великолепни актьори – Антъни Хопкинс и Джоуди Фостър. Всъщност филмът печели цели пет статуетки на Филмовата академия, включително и за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър сценарий.

 „Джак Ричър“ от Лий Чайлд (2012)

Базиран на бестселъра на Лий Чайлд „Един изстрел“ филмът предизвиква много дискусии около избора на Том Круз в главната роля. Проблемът е, че актьорът от „Мисия невъзможна“ е твърде нисък, за да играе исполина (196 см) Джак Ричър. Круз обаче показва, че има огромен талант и майсторство пред камера и се справя превъзходно както с екшън сцените, така и със забавната част на сценария.

 „Денят на Чакала“ от Фредерик Форсайт (1973)

Фредерик Форсайт пише най-известния си роман като се базира на истинската история на прочутия наемен убиец , известен като Чакала, и опита му за покушение срещу френския президент Шарл Дьо Гол. Получава се вълнуващ, емоционален роман, който Фред Зимерман превъплъщава за киното. Едуард Фокс изиграва брилянтно ролята на Чакала и заслужава мястото си на алеята на славата.

 „Талантливият мистър Рипли“ от Патриша Хайсмит (1999)

Още една прекрасна роля на Мат Деймън, който в тази криминална класика от 50-те на Патриша Хайсмит си сътрудничи с Гуинет Поутроу и Джъд Лоу.  В продукцията проличава и талантът на режисьора Антъни Мингея, който създава незабравим филм.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …